Tarihi çevrede yeni yapılaşma ve İstanbul örneğinde infill uygulamaların değerlendirilmesi - Kapubağlı, Süleyman (My University, 2004)
Tarihi çevrelerdeki yeni yapılaşmalarla Mimarlık tarihi boyunca birçok kez karşılaşılmış, bu uygulamalar bazen nitelikli ve bilinçli, bazen de bulundukları çevreye saygı göstermeyen, görsel açıdan bu çevrelere yakışmayan tasarımlar olmaktan ileriye gidememiştir. 20. yüzyıla değin tarihi çevrelerdeki koruma olgusunun gelişmesi ve bu yüzyılda yeni anlamlar kazanması ile birlikte bu çevrelerde yapılacak yeni tasarımların da önemi artmış ve eski ile yeniyi bütünleştirme sorunu günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmada, tarihi çevrelerdeki yeni tasarımların ve bu tasarımlar yapılırken uygulanan yöntemlerin irdelenmesine çalışılacaktır. Araştırma içerisinde, ikinci bölümde genel olarak çevre kavramı ve özelde tarihi çevre kavramları üzerinde durulmuş ve tarihi çevrelerdeki koruma olgusu, tarihi çevreyi korumanın sürdürülebilirliği, çağdaş koruma kavramı ve tarihi çevrenin mimari değerlerinin saptanması başlıkları adı altoda açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, eski yeni birlikteliğinin anlamı ve infill kavramı, infill binalardaki çeşitli tasarım yaklaşımları irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, tarihi çevrelerdeki infill tasarımların irdelenmesi için gereken çevre analizleri ve bu tasarımların irdelenmesine temel oluşturacak kriterler, örneklerle ele alınmıştır. Ayrıca araştırma alam olarak İstanbul çeşitli semtleri ele alınmış, bu bölgedeki bazı infill uygulamalar belirlenen kriterlere göre değerlendirilmiştir. Araştırmada, incelenen örneklerden yola çıkarak, mevcut infill binaların ne kadar nitelikli ve doğru uygulamalar olduğu ve yeni infill tasarımların nasıl yapılması gerektiği konusunda belirli noktalara değinilmiştir. İncelemeler sonucunda, infill tasarımların doğru uygulamalar olması için ne gibi yöntemler izlenmesi gerektiği ve bu uygulamaların bulundukları tarihi çevrelere etkilerinin nasıl olacağı, yeni tasarımların hangi kurallara göre yapılması gerektiği tasarım rehberleri bağlamında ortaya konmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Çevre; Tarihi çevre kavramı; Infill kavramı