Y.T.Ü. A Blok Binasının ısı kaybı azaltılması etüdü - Akalın, Taner (My University, 1995)
1973 Petrol krizi ile , ekolojinin birimi olan enerjinin önemi anlaşılmıştır. Enerji dönüşümünün son birimi olan ısı enerjisinin, en doğru ve ekonomik üretimi ile uygun kullanımı ekonomide paranın kullanımı kadar önemlidir. Bu amaçla , tükenmez enerji kaynaklan arayışı yanısıra, yeni enerji tasarruf ilkeleri olan geri kazanma, sekonder kullanım, ısıl verim, izolasyon gibi alanlarda büyük gelişmeler olmuştur. Bu gelişimde, gelişmiş ülkelerin enerji yasaları ışığında sanayide devrim niteliğini taşıyan verimli üretim, ileri teknoloji ilkelerine uyumlu tasarım etkili olmuştur. Dolayısıyla ülkemizde tesisat, imalat, tasarım, uygulama ve işletme sistemlerinde uluslararası gelişim ve yöntemleri dikkate alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu anlayış çerçevesinde, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi A Blok binasının eski yapı olması sebebiyle ısı yalıtımı projesine dikkat edilmeyişi ve bunun sonucu olarak bugün artan ısınma giderlerine karşın, binanın ısınamama problemleri baş göstermesi, günümüzde tekrar binanın ısı kaybı azaltılması etüdü yoluna gidilmesini zaruret haline getirmiştir. Ayrıca ısı kaybının fazla oluşu artan yakıt maliyetleri yanında çevre kirliliğine de neden olmaktadır. Hepimizin bildiği gibi çevre kirliliği bugün kentler ve ülkeler arası sorunlardan başlıcası olmuştur. Binanın ısı kaybının azaltılmasına yönelik önlemler alarak, TS 825 / Mart 1989 Binalarda ısı yalıtım kurallarına uygun hale getirilmesi, yukarıda belirttiğim problemlerin ortadan kaldırılması ve yapılan değişiklikler sonucu ortaya çıkan masrafın, elde edilen yakıt tasarrufu karşısında kendini ne kadar zamanda amorti edeceği, tarafına tez konusu olarak verilmiştir. Alman önlemlerin başlıcalarından bahsedecek olursak, pencere boyutlarının düşürülmesi ve pvc çift cama dönüştürülmesi, çatı ve toprak döşeme üstlerine 5 cm kalınlığında perlit uygulaması, dış kapıdan ayrı olarak kendiliğinden kapanan ikinci bir kapı düzeni yapılmasını sayabiliriz. Bunların yanında kalorifer tesisatında da köklü değişikliklere gidildi. Günümüzde artık demode olmuş açık genleşme deposu sisteminden vazgeçilerek, yerine modern teknolojinin iktiza ettiği kapalı genleşme deposu konuldu. Yine mevcut pompa değiştirilerek yerine büyük enerji tasarrufu ve konfor sağlayan, elle ayarlanabilen dört değişik hız kademesine sahip yeni teknoloji pompa kullanıldı. Kalorifer tesisatında yapılan en büyük değişikliklerden biriside kazana monte edilen, dış sıcaklığa bağlı olarak çalışan, otomatik kontrol panelidir. Kontrol paneli sayasında enerjiden % 30lara varan bir tasarruf elde edilmektedir. Alman bu önlemler sayesinde elde edilen sonuçlardan kısaca bahsedersek, ısı kaybının yandan fazla azaldığı, bunun sonucu olarak yakıt tasarrufunun yine yandan fazla düştüğü ve yapılan masrafın azalan yakıt maliyetinden dolayı yaklaşık 4,5 yıl gibi sürede amorti olduğu tespit edilmiştir. Tezimi hazırlayış esnasında alman ve basit gibi görünen fakat etkili yöntemlerin büyük bir ısı kazancına sebep oluşu ve kendini kısa bir süre diyebileceğimiz zamanda amorti edişi, ısı yalıtımına ne kadar önem verilmesi gerektiğini bir kere daha gözler önüne sererken, sizlerinde tezimi incelerken elde ettiğim sonuçlardan etkileneceğini zannediyorum.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Yapılarda ısı yalıtım kuralları; Yapı bileşenleri ısı yalıtım hesabı; Mevcut binanın ısı kaybı hesapları; Yıllık ısı sarfiyat hesabı; Azaltılan ısı kaybının çevreye etkileri; Amortisman hesabı