Termik santrallerde besleme suyu ön ısıtılmasının optimizasyonu - Şenel, Volkan (My University, 2010)
Termik santrallerde performans arttırmaya yönelik uygulamaların en önemlisi besleme suyunun ön ısıtıcılar ile ön ısıtılması işlemidir. Termik verimi arttıran bu uygulama birim elektrik üretim maliyetini azaltmaktadır. Bir santralde elektrik üretim maliyetlerini minimum yapacak ön ısıtıcı sayısının ve kazan giriş suyu sıcaklığının belirlenmesi gerekir. Bu çalışmada önce termik santral simülasyonu yapılmakta ve daha sonra simülasyondan elde edilen veriler ile birim elektrik üretim maliyetleri hesaplanarak optimum ısıtıcı sayısı ve kazan giriş suyu sıcaklığının belirlenmesini amaçlayan bir çalışma yapılmıştır. Ön ısıtıcı sayısının ve kazan giriş suyu sıcaklığının referans olarak aldığımız santralin performansı üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılan simülasyon çalışmaları Cycle-Tempo programı yardımıyla gerçekleştirildi. Santralde termik verimdeki en büyük artış sisteme ilk ön ısıtıcı eklendiğinde meydana geldi ve ısıtıcı sayısındaki artış ile termik verim azalarak artış gösterdi. Ayrıca ısıtıcı sayısı artarken verimin maksimum olduğu kazan giriş suyu sıcaklığı da arttı. Isıtıcı sayısı n=5'den n=7'ye çıktığında birim elektrik üretim maliyetleri azalırken optimum kazan giriş suyu sıcaklığı artış gösterdi. Kömür fiyatının, kömür fiyatlarındaki eskolasyonun ve kömürün alt ısıl değerindeki değişimlerin kazan giriş suyu sıcaklığı üzerine etkilerini incelemek amacıyla birtakım duyarlılık analizleri gerçekleştirildi. Kömür fiyatı ve kömür fiyatındaki eskolasyon arttığında optimum kazan giriş suyu sıcaklığı n=7 için 200oC'den 222,1oC'ye yükseldi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Beslenme suyunun ön ısıtılması; Optimizasyon; Elektrik üretim maliyeti