Step motor kullanılarak plotter uygulamasının gerçekleştirilmesi - Görgün, Haluk (My University, 1998)
Step motorlar konum hassaslığı gerektiren uygulamalarda en çok kullanılan motorlardır. Kontrol edilebilme kolaylığı, doğrudan dijital işaretler ile çalışabilmesi ve bir çok uygulamada kapalı çevrim kontrol düzeneğine ihtiyaç duymaması nedeniyle tercih edilirler. Bu çalışmada iki adet hibrid tip step motor kullanarak plotter uygulaması gerçekleştirilmiştir. Aslen bu çalışma bir robot kol uygulamasının temelini teşkil etmektedir ve geliştirilmeye çok elverişlidir. Çalışmada öncelikle step motorların genel yapıları, karakteristik özellikleri, uygulama alanları ve avantajları anlatıldıktan sonra step motorlara ait önemli büyüklükler açıklanmıştır. Dördüncü bölümde elektromanyetik teori ve step motorlarda moment oluşumu incelenmiştir. Beşinci bölümde step motorların sürücü sistemleri üzerinde durulduktan sonra altıncı bölümde yapılan uygulamada kullanılan kartezyen koordinat sistemi motor açıları dönüşüm formülleri açıklanmıştır. Yedinci bölümde yapılan uygulamanın bilgisayar tararından kontrolünü kolaylaştıran programın çalışması anlatılmıştır. Sekizinci bölümde ise yapılan uygulamanın yazılımı verilmiştir. Ekler kısmında da yapılan uygulamada kullanılan step motor sürücü devresi verilmiştir. Sonuçlar kısmında, yapılan çalışmanın çok amaçlı olarak kullanılabileceği ve bir çok uygulamaya temel teşkil edecek şekilde geliştirilebileceği belirtilmiştir. Ayrıca bu tür çalışmalarda step motor kullanılmasının avantajları üzerinde durulmuştur. Alternatif olarak diğer küçük güçlü elektrik motorlarının da kullanılabileceği ifade edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Step motorlar; step motorlara ait önemli büyüklükler; elektromanyetik teorisi step motorların yapıları moment üretmeleri; step motorların sürülüşü