Bilişim Teknolojilerinin sergileme araçlarına, mekanına ve kavramına etkileri - Seçkin, Korkut (My University, 2003)
Çağımızda bilişim teknolojileri iş yaşantılarını geliştirmenin ve hızlandırmanın ötesinde toplumsal hayatı etkilemiş, insanların yaşam tarzlarım değiştirmiştir. Fuar alanları bulundukları bölgeye maddi getirilerinin yanısıra kültürel, sosyal, mimari etkilerde de bulunmuşlar ve toplumsal yaşam üzerinde ciddi değişikliklere sebep olmuşlardır. Tez çerçevesinde bilgisayar teknolojilerinin mimari ve urun tasarımı disiplinlerinde sadece ifade araçları olmaktan çıkıp, tasarım girdileri sağlayan unsurlar haline gelmesinin üzerinde durulmuş, günümüz İnsanının beklentileri ve fuarların bu beklentilere tepkisi incelenmiştir. Bilişim teknolojileri eğitim, yönetim, finans merkezleri gibi birçok yapı tipini etkilemiştir. Fuar mekanlarının incelenmesinin sebepleri, fuar mekanlarının, mimarlık ve ürün tasarımı disiplinleri kesişiminde yer almaları, teknolojinin mimariye etkilerinin erken örneklerini teşkil ederek bir anlamda deneysel mekanlar olmaları ve iletişim amaçlı alanlar olduktan için bitişim teknolojilerim yoğun olarak kullanmalarıdır. Tez içinde fuarcılığın tarihsel gelişimi ve değişimi hakkında bilgi verilmiş, bilişim teknolojilerinin fuar mimarisine etkileri üç ana başlık altında anlatılmıştır: Bitişim teknolojilerinin sergileme yöntemlerine, ürünlerine ve fuar mimarisine doğrudan etkileri, bilişim teknolojilerinin insanların sosyo kültürel hayatında yarattığı değişiklikler ve bunların fuar mimarisine dolaylı etkileri, bilişim teknolojileri sayesinde varolan yeni fuarcılık kavramları. Günümüz fuar örneklerinde ziyaretçilerin etkileşimli sergi araç ve yöntemlerine ilgilerinin arttığı, fuarlarda insanların iletişim yöntemlerinin değiştiği görülmektedir. Fuar standlannı sınırlayan cepheler aynı zamanda sergileme elemanı olarak kullanılmaya başlanmış, fuar kavramı Internet üzerinde yerini almıştır. Bu çalışmada bitişim teknolojileri fuar mekanı İlişkisi genel anlamda ele alınmış, birebir teknolojilerin açıklanmasından çok, bu teknolojilerin nasıl mimari ve tasarım girdileri sağlayacağı üzerinde durulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Fuar; Sergi mekanları; Sergileme araçları