Filtreler ve harmoniklerin azaltılması - Önder, Pınar (My University, 1994)
Tezde rapor edilen araştırmanın amacı , elektrik ve elek tronik teknolojisinde kullanılabilen filtreler hakkında de taylı bilgi vermektir. Bir taraftan gelişen elektrik ve elektronik teknolojisi elektrik tesislerine avantajlar sağlarken, diğer yandan yeni tesis ve metodlar şebekedeki olumsuz etkileri arttırıyor. Elektrik makinalarmdaki değişim ve malzeme dizaynı, şekli harmonik muhtevayı oluşturur. İnverterler, ac tarafta kaynak ve yük için uygun olmayan büyüklükte olup, de tarafada geçebilen harmonikler üretirler. Harmonikleri azaltmak veya şebeke için uygun seviyede tutmak için endüktans ve kapasitanslı filtreler kullanılır.Yüksek verimlilik güç elektroniği inverterleri için önemlidir. bu yüzden filtreler de yüksek verimlilikte olmalıdır. Bu tez kendi kendine komitasyonlu inverter için gerilim filtresi^ hat komitasyonlu inverter için akım filtresi ve de filtrele ri içine alır. Gerilim filtresi, seri paralel rezonanslı filtre, seri kapasitörsüz filtre, kısa devre hat olarak sınıf landırılabilir.Seri-paralel rezonanslı filtreler ana içeri ği düşürür ve yüksek harmonik azaltımı sağlarlar.Eğer seri kapasiteli filtreler yük endüksiyon motorları ile beraber kullanılıyorsa stabilite problemi vardır. Bu yüzden bu tip filtreler böyle yükler için uygun değildir.Negatif etkiler genelde serilim atlamaları ve harmonikler olarak sınıflandırılır. ilerleyen güç teknolojisi endüstri sektöründe har monik artımına neden olur. Bu yüzden, kompanzasyon tesisleri tesis edileceği zaman harmonikler göz önünde bulundurulur. Hem reaktif güç kompanzasyonu elde edilebilir hem de har monikler azaltılabilir. i, Hibrit enerji depolu aktif güç filtresi kullanılarak, harmonik içeriği azaltılabilir.Akım dönüştürücü ve endülctif kapasitif enerji depolama devresi kullanılarak, aktif güç filtresi sunulmuştur.Çözüm inverter tipinin ve depolama sis teminin( temelde kapasitif tir) serbestçe seçimine izin verir. Zamanla değişen ve: honlineer: yüklertaraf mdan oluşturulan dengesizliklerin kompanzasyonu için artan bir talep söz ko nusudur.Bunun için reaktif güç ve düşük, büyük seviyeli har monik, akım dengesizliği kompanzasyonu için aktif güç filtreleri: kullanılır.Tam ve doğru kompanzasyon eldesi için hızlı cevap kontrolü ve yüksek enerji deposuna ihtiyaç duyulur. Genel olarak sistem doğruluğu sistem cevap hızı inverter yapısı ve modülasyon tekniğine bağlıdır : akım kaynaklı inver- terler filtre akım dalga şekillerinin hızlı ve doğru kont rolü için çok uygundur.Bununda üstünde bu inverterler daha güvenilirdir.Bu:" tez hem endüktif hem de:" kapasitif elementle-:' ri içeren depolama sistemi için hibrit yapıyı sunmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Filtreler ve gelirim filtresi; akım ve dc filtresi; harmoniklerin filtrelerle yok edilmesi; harmoniklerin etkileri; filtreleme düzenleri; hibrit enerjili aktif güç filtresi