Melastan dekstran leuconostokların izalasyonu, desktran üretimi ve özellikleri - Özkaya, Tuğçe (My University, 2017)
Yedi farklı fabrikadan alınan sıvı melas örneklerinden dilisyonlar hazırlanmıştır. Besiyerine ekim yapılarak tek koloni haline düşürülmüş ve biyokimyasal testler sonucunda (Gram boyama, gaz testi, katalaz testi, mikroskobik inceleme) aday mikroorganizmalar belirlenerek PCR‘da tanımlanmıştır. PCR sekans analizine göre dört farklı Leuconostoc mesenteroides suşu elde edilmiştir. Bu bakterilerle dekstran üretilerek, üretilen dekstran saflaştırılmış ve FT-IR analiziyle ticari dekstran ile eşleşme çalışması yapılmıştır. Üretilen dekstranların saflığı bu analiz ile teyit edilmiştir. Üretilen dekstranlar kurutulmuş ve toz formuna dönüştürülmüştür. Toz formdaki dekstranlar kullanılarak 25 °C’de %10 (w/v) distile suyla çözelti hazırlanmıştır. Akış tipinin Oswalt olduğu gözlemlenmiştir. Desktranların akış davranış indeksi (n) ve kıvam katsayısı (K) değerleri sırasıyla 0.13-32.44 Pa.sn and 0.36-0.88 dir. Ürünlerin viskoelastik özelliklerini belirlemek amaçlı frekans sweep testi de yapılmıştır. Üç dekstran örneğinde Kayıp modül (G'') değerleri, depo (G') modül değerlerine göre daha yüksek olduğu için sıvı benzeri davranış sergilediği; diğer dekstran örneğinin ise katı benzeri davranış gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak; L. mesenteroides’in farklı suşlarından elde edilen dekstranlar arasında reolojik açıdan farklı özellikler olduğu gözlemlenmiştir. 4 farklı L. mesenteroides’den de elde edilen dekstranların, sergilemiş oldukları koyulaşma özelliğinden dolayı katılaştırma maddesi olarak kullanılabileceği saptanmıştır. Böylece atıkların ekonomik değer kazanması sağlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017
Keywords: Desktran üretimi; Leuconostokların izalasyonu