Müzelerde tekstillerin korunması - Simer, Funda Z. (My University, 1994)
Tekstillerin korunmasında hangi yöntemlerin kullanıldığı çalışma alanla rında yapılan gözlemler ve kaynak araştırmaları ile yapıldı. Birinci bölümde tekstiller hakkında genel bilgi verilmiş, araştırmanın amacı, kapsamı, yöntemi anlatılmıştır. ikinci bölümde, tekstil korumasında saptanması gereken temel özellikler, lif türleri, iplik bükümleri, dokuma türleri, atkı çözgü iplik sayısı, boya mad deleri, ek süslemeler araştırılmıştır. Üçüncü bölümde müzelerde tekstillerin bozulmasına neden olan nem, ışık, hava kirliliği ve toz, biyolojik etkenler ve kullanım etkileri araştırılmış ve alı nacak önlemlerin ne olduğu saptanmıştır. Dördüncü bölümde tekstilleri temizleme yöntemleri incelenmiş ve yapılan uygulamalar anlatılmıştır. Beşinci bölümde tekstil onarımında dikme, astarlama, taşıyıcı üzerine al ma yöntemleri, hangi durumda bu yöntemlerin kullanılacağı araştırılmış ve anlatılmıştır. Altıncı bölümde tekstillerin depolanmasında depo alanlarının çevresel ko şullan, kullanılması gereken uygun malzeme ve sergileme koşulları kullanım amaçlan doğrultusunda anlatılmıştır. Yedinci bölümde müzelerde tekstillerin korunmasının gelecek kuşaklara aktarılması gereken maksimum bilgi için periyodik bakım gerekirse onarım, bunlann yapılabilmesi için de tekstil koleksiyonlanna sahip müzelerin kendi bünyelerinde bir laboratuvar ya da atölye (Workshop)kurmanm gerekliliği tartışılmıştır. Laboratuvar ya da atölye kurmaya geresinimi olmayan müzele rin de Merkez Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvanna ve tekstille ilgili uzmanlara başvuruda bulunmaları ve önerilen koruma yöntemlerini uyglu- maları tartışılmıştır. * Krş. Özgeçmiş 1984' ten sonra Türkiye'de yapılan gözlemler ve araştırmalar. Topkapı Sarayı Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Sadberk Hanım Müzesi, Özel Kolek siyonlar, Kültür Bakanlığı Konservasyon ve Restorasyon Merkez Laboratuvan, Mimar Sinan Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi'ni kapsamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1994
Keywords: Müze; tekstil; Müzecilik