Yakın mesafe elektrikli ulaşım sistemleri tesislerinin incelenmesi - Akın, Engin (My University, 1995)
Tezin hazırlanması sırasında, hafif metro sisteminin besleme ünitelerinin içeriği ele alınarak aracm tahrik sistemi ve kontrol üniteleri anlatılmıştır. Tezde ana amaç, hafif metro sisteminin genel elektriki yapısı hakkında bilgi vermektir. Aracm genel elektrik sistemi kısaca aşağıdaki gibi özetlenebilir: Serbest uyarmalı DC tahrik motorları, GTO ile kontrol edilen kryıcı ünitesi, Bilgisayar kontrol Ünitesi, Yüksek gerilim kıyıcısı, İki adet birbirinden bağımsız motor modülü, Dinamik frenleme. Tahrik donanımı 4 adet serbest uyarmalı motor ve onların beslenmesi için gerekli elektrik ünitelerinden oluşur. Motorlar serbest uyarüldığı için iki adet elektrik devresine sahiptir. Bunlardan biri endüvi, diğeri alan devresidir. Endüvi devresi bir DC / DC kryıcı ünitesinden, alan devresi bir AC / DC redresör ünitesinden beslenmektedir. Bu 4 tahrik motoru iki gruba veya motor modülüne aynhr. Her bir motor modülü bir kryıcı ve bir alan redresöründen beslenen iki motor içermektedir. Bir gruptaki iki motorun alan ve endüvi devreleri seri olarak bağlanmıştır. Kryıcı tristörler, diyotlar ve indüktörler gibi sabit elemanlari içeren bir elektrik aygıtıdır ve bir girişi, birde çıkışı vardır. Giriş, 750 V DC gerilim taşıyan katener sisteminden beslenmektedir. Çıkış, motorların endüvi devresini besleyen ayarlanabilen gerilimdir. Çıkış gerilimi giriş geriliminin % 5 ile % 100 'ü arasında değiştirilebilmektedir. Çünkü kıyıcının çıkış geriliminin değişebilir olması, motorlara kontrollü bir gerilim uygulanmasını sağlamaktadır. Böylece motorların, dolayısıyla bütün aracm, hızını kontrol etmek mümkün olmaktadır. Birinci bölümde, hafif metro sisteminin tarihi gelişme durumu ve araçlara ait tasarım değerleri verilmiştir. ikinci bölümde, besleme istasyonları hakkında bilgi verilrniştir. Üçüncü bölümde, aracm tahrik sisteminin ana detayları Dördüncü bölümde, aracm yardımcı güç sistemi tanıtılmıştır.Beşinci bölümde, aracın tahrik donanım devresi genel kapsamıyla incelenmiştir. Altıncı bölümde, aracın tahrik sisteminin içeriği ele alınıp incelenrniştir Yedinci bölümde, aracın tahrik sisteminin kontrol ve denetleme prensipleri verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Hafif metro sisteminin tarihi gelişme durumu ve tasarım değeri; besleme trafo istasyonları; tahrik sistemin ana deyatları