Step motor kullanılarak laser pointer'in yön kontrolü - Aydeniz, Mustafa Gürkan (My University, 1998)
Step motorun elektrik enerjisini adım mekanik hareketine dönüştürebilmesi ve bu hareketin pozisyon denetimi konularında gerekli oluşu bu motorun tercih edilen bir elektrik motoru olmasına neden olmuştur. Bu motorların dijital işaretlerle uyumlu çalışabilmesi ve geri besleme devresine ihtiyaç duymaması da tercih sebepleridir. Bu çalışmanın konusu ise laser pointer' m ışınının xy eksenindeki hareketinin bilgisayar tuşları ile elde edilmesidir. Temel olarak bir yön kontrolü çalışmasıdır. Çalışmada öncelikle step motorlar hakkında detaylı bilgiler verilerek, çeşitleri, çalışma prensipleri, avantajları ve kullanım alanları incelenmiştir. Üçüncü bölümde step motora ait önemli büyüklükler incelenmiş, dördüncü bölümde ise elektromanyetik teorisi ve step motorların yapılan ve moment oluşumları üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde bu motorların sürülüş metotları sınıflandırılmış ve bu metotlar açıklanmıştır. Altıncı bölümde yapılan yön kontrolü çalışmasında kullanılan iki adet hibrid tip step motorun sürülüşü için gerekli olan dijital işaretlerin elde edildiği bilgisayar yazılımı yer almaktadır. Ekler kısmında ise bu uygulamada kullanılan motorların sürücü devresi verilmiştir. Sonuçlar kısmında bu çalışmanın biraz daha geliştirilmesi ile endüstride bir çok çalışmada kullanılabileceği ve step motor kuUanılmasının nedeni hakkında bilgiler verilmiştir. Bu motorlara alternatif olarak küçük güçteki firçasız doğru akım motorlarının da kullanılabileceği ifade edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Step motorlar; step motorlara ait önemli büyüklükler; elektromanyetik teorisi step motorların yapıları moment üretmeleri; step motorların sürülüşü