Bilgisayar kontrolü, programlanabilir, baskılı devre matkap tezgahı - Orhan, Altuğ (My University, 1994)
Bilgisayar kontrollü, programlanabilir baskılı devre matkap tezgahı Uç ayrı sistemin biraraya getirilmesiyle oluşmuştur : 1. Donanım, 2. Yazılım, 3. Mekanik. Sistem tasarlanırken, donanım ve yazılım bölümleri ön planda tutulmuştur. Mekanik ise, yazılım ve donanımın ihtiyaçlarına cevap verecek minimum şekilde tasarlanmıştır. Sistem yazılım ağırlıklı olup, motorlara ilişkin tüm kontrol işaretleri yazılım tarafından oluşturulmaktadır. Donanımın en önemli parçası, iki adet 8255 PIA (Programmable Interface Adapter) içeren giriş/çıkış kartıdır. Toplam 48 adet giriş ve çıkışa olanak veren bu kart, yazılımla, motor sürücüleri ve referans noktalarına ait giriş bilgileri gibi diğer elektronik devreler arasındaki bilgi alışverişini sağlayan bir arabirimdir. Bu kartı PC ile step motor sürücü kartlarını elektriksel olarak birbirinden ayıran opto-kuplör kartı izlemektedir ve PC nin toprak hattıyla, motor sürücü kartlarının ve diğer elektronik devrelerin toprak hatları birbirinden tamamen izoledir. Bu kartın ardından step motor sürücü kartları ve matkap motoru sürücü kartıyla giriş devreleri gelir. Sürücü kartların step motorları çalıştırmasıyla mekanik hareket sağlanır. Sistemin yazılımı Turbo Pascal v7.0 kullanılarak yazılmıştır. Tüm kontroller yazılımın denetimi altındadır. Step motorlar, açık çevrim kontrolü ile çalıştırılmaktadır. Yük koşulları fazla ağır olmadığından -bu tip kontrol uygun görülmüştür. Yeni bir kart dosyası oluşturma, hazır bir dosyayı çağırarak kart delme gibi özellikler oldukça anlaşılır bir şekilde kullanıcıya sunulmuştur. Giriş çıkış sayısının kullanılandan fazla olması nedeniyle step motorlara ilişkin 4 bitlik faz kontrol bilgileri herhangi bir ek devre kullanılmaksızın doğrudan PC tarafından üretilip gönderilmektedir. Bu çalışmanın ilk iki bölümünde, step motorlar ve sürücü devreleri, üçüncü bölümde ise mikroişlemci temelli step motor sürücü devreleri ayrıntılarıyla incelenmiş ve ilerleyen bölümlerde bu bilgiler kullanılarak baskılı devre matkap tezgahının tasarımı yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Step motorlar ve sürücü devreleri; step motor kontrol sistemleri; mikroişlemci temelli; matkap tezgahı kontrol birimi