Organik bileşiklerin oh radikali ile oksidasyon kinetiğinin incelenmesi, Fenol türevlerinin oh radikali ile reaksiyonlarının kinetiğinin incelenmesi - Koçtürk, Gülin (My University, 2003)
Çok dayanıklı, suda çözünür ve çok uçucu olmaları nedeni ile fenol türevleri su ve hava için önemli bir kirletici grubunu oluştururlar. Bu maddelerin "OH radikalleri ile yaptıkları reaksiyonlar su ve gaz fazındaki fotodegradasyon mekanizmalarınm birincil aşamasını oluşturmaktadırlar. Fakat degradasyon mekanizmalarına ilişkin bilgiler benzen için dahi henüz belirlenememiştir. Ayrıca, bu reaksiyonlara ilişkin deneysel kinetik bilgi yetersizdir. Bu nedenle, henüz incelenmemiş olan reaksiyonların hızlarını belirlemek için bazı teorik tahmin yöntemlerine ve belirli göstergelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, mekanizmalarım ve birincil ara ürünlerini belirlemek amacıyla 11 fenol türevinin "OH radikali ile yaptıkları reaksiyonların kinetiği teorik olarak mcelemniştir. 43 olası reaksiyon yolu için reaktanlarm, ürünlerin ve geçiş konumu komplekslerinin optimum geometrik parametreleri yan-ampirik PM3 yönteminin kullanılması ile hesaplanmıştır. Moleküler orbital hesaplamaları SCF/RHF veya UHF yöntemi ile gerçekleştmlmiştir. Kuantum mekaniksel hesaplama sonuçlarına dayanılarak reaksiyon yollanmn hız sabitleri Geçiş Konumu Teorisi ile bulunmuştur. İncelenmiş olan tüm fenol türevleri için "OH radikaUerinin aromatik halkanın genellikle orto konumundaki karbon atomuna bağlandığı bulunmuştur. Reaksiyon hızlan arasındaki farklılıklar geçiş konumu komplekslerindeki H-bağları ve entropi etkileri cinsinden açıklanmıştır. Teorik hız sabitlerine dayanılarak her molekül için ürün dağılımı hesaplanmış ve ürünlerin cinsleri belirlenmiştir. Ayrıca hız sabMerinin logaritmalarını kuantum mekaniksel indisler cinsinden ifade eden 4 değişik QSAR bağıntısı tttetihniştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Moloküller orbital hesaplamaları; Oh radikali ile oksidasyon kinetiği