Betonarme plakların limit analizinde hillerborg yaklaşımı - Osmanoğlu, Şenay (My University, 1993)
Bu çalışmada. Hillerborg tarafından önerilen ve betonarme döşemeler için bir alt sınır tasarım metodu olan Hillerborg Metodu, diğer adıyla Şerit Metodu ile döşemelerin tasarımı konusu incelenmiştir. Bu yöntemle tasarım momentleri hesaplanırken, burulma momentleri elimine edilerek döşeme tasarımı için genel alt sınır teorisi basitleştirilmiştir. Basit Şerit Metodu' nda döşemeler, yalnız eğilme momenti etkisinde, genellikle iki dik doğrultuda basit şerit sistemlerden oluşmuş gibi düşünülerek çözülmüştür, içeri giren köşeleri ve boşlukları içeren döşemeler ile kolonlara doğrudan mesnetlenmiş kirişsiz döşemelerin tasarımında ise İleri Şerit Metodu kullanılmıştır. Ayrıca, içeri giren köşelerde ve boşluk etrafında kuvvetli bantlar kullanılarak. basit şerit metodunun çok daha kullanışlı olması sağlanmıştır. Bu metorida, pozitif ve negatif moment bölgelerinde ve iki açıklık doğrultusundaki moment dağılımı tasarımcıya bırakılmıştır. Negatif ve pozitif momentler arasındaki oranlar 1.0-1.5 arasında alınmıştır. Döşeme, kesme kuvveti sıfır çizgileriyle sınırlı 3 tip elemana ayrılmıştır. Tasarım momentleri, bu sıfır kesme hatlarıyla uyumlu ve uygulanan tasarım yüklemesiyle dengede olan döşemenin tamamındaki eğilme momentleridir. 4. Bölümde ise, bu konuda yapılan deneyler anlatılmış ve deneyler sonucunda elde edilen sonuçlar hesaplarda bulunan değerlerle karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Limit analiz kavramı alt sınır ve üst sınır çözümleri; Genel olarak alt sınır limit analiz ve tasarımı; Hillerborg yaklaşımı