Uluslararası otomotiv iş gücü 16949 kalite yönetim sistem standardı temelinde kalite iyileştirme teknikleri ve ölçüm sistemleri analizi - Özcan, Ali Mert (My University, 2020)
Otomotiv imalat endüstrisi, ana imalatçılar ve onların alt tedarikçileri, dünya ve Türkiye imalat sanayiinde çok büyük bir öneme sahiptir. Bu endüstri tarihi boyunca, teknolojik ilerlemeye, inovasyona ve ekonomik büyümeye ön ayak olmuştur. Dünya için bu denli büyük bir öneme sahip olan otomotiv endüstrisi imalatçıları için bilinen en önemli kalite yönetim standardı IATF (International Automotive Task Force) tarafından hazırlanan 16949 numaralı Kalite Yönetim Sistem standardıdır. Standardın 2016 yılındaki son versiyonu, OEM’ler (Orijinal Ekipman İmalatçıları) başta olmak üzere tedarikçilerin ve ilgili tarafların da katkılarıyla sektöre özel şekilde oluşturulmuştur. Bu çalışmada; IATF 16949:2016 kalite yönetim sisteminin üreticilere uygulanmasını önerdiği kalite tekniklerinden olan Ürün Kalite Planlaması (APQP), Üretim Parçası Onay Prosesi (PPAP), Hata Türü ve Etkileri Analizi (FMEA), İstatistiksel Proses Kontrol (SPC) ve Ölçüm Sistemleri Analizi (MSA) tekniklerine yer verilmiştir. Standarttaki bu tekniklerden bir kısmı otomotiv tedarikçisi bir işletmenin ağırlıklı olarak metrolojik faaliyetleri üzerinde uygulanmış ve imalata etkisi gözlemlenmiştir. Gözlemler sonucunda; uygulanan kalite teknikleri ile imalat performanslarında artış sağlandığı, hataların oluşmadan önlendiği böylece kalite ve verimlilik artışları yakalandığı görülmüştür. Bu kazançların başlıca sebepleri olarak; uygulanan kalite teknikleri sayesinde proseslerin daha iyi gözlemlenip üzerlerinde daha iyi kontrol sağlanabilmesi, işletmenin müşterisi ile daha iyi iletişim kurup karşılıklı anlaşılmanın artması ve işletmenin ölçme sistemlerini bilimsel yöntemler sayesinde iy analiz ederek ölçme sistemlerindeki sorunları net bir biçimde tespit edebilmesi görülmüştür. Şüphesiz ki; bu kalite tekniklerinin, standardın diğer tüm şartları gibi doğru anlaşılıp uygulanması ile sertifikasyon sürecinde başarı kaçınılmazdır. Bu çalışmada ele anılan kalite teknikleri uygulamaları, işletmelerin IATF 16949:2016 sertifikasyon denetimlerinde başarılı olması için de bir rehber niteliğindedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: IATF16949; Msa; Metroloji; Kalite teknikleri; Otomotiv