Mimarlık eleştirisi üzerine bir inceleme - Sayın, Tolga (My University, 2002)
Bu çalışmada, mimarlığın geçmişe ve geleceğe yönelik değerlendirilmesini sağlayan eleştirinin sanatsal, bilimsel ve yapısal özelliklerinin ortaya konması amaçlanmıştır. İkinci bölüm, eleştiri kavramına, özelliklerine ve amaçlarının yanı sıra. mimarlık eleştirisine ışık tutan edebiyat eleştirisine ayrılmıştır. Üçüncü bölümde, mimarlık eleştirisinin mimarlıktaki yeri ve tarihi hakkında bilgi verirken, mimarlık eleştirisinin temellerini oluşturan bilimlerden bahsedilmiştir. Mimarlık eleştirisiyle ilgilenenlerin bu bilimler hakkında ön bilgiye sahip olmaları istenmiştir. Yorumbilim, (hermeneutik, hermetik) estetik, dilbilim, göstergebilim tez kapsamındaki bilimlerdir. Bunların yanında eleştirmen, eleştiri metni, eleştiri süreci, mimarinin yorumları, mimarlık eleştirisinde kullanılan metodlar ve eleştirel metinlerde karşılaştığımız mimari kavramların başlıcaları incelenmiştir. Dördüncü bölümde, mimarlık eleştirisinin, eleştirmek edimini gerçekleştirirken kullandığı araçlar olan, mimarlık bilgisi, mimari değerlendirme ve mimari analizin özelliklerinden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde, mimarlık eleştirisinde bulunması gereken özün varlığı ortaya konmak istenmiş, buna bağlı olarak anlam kavramı üzerinde durulmuştur. Düz ve yan anlamlardan bahsedilmiş, mimari ürünün içinde bulunduğu çok anlamlılık ve bunun sonucunda oluşan aşırı ve eksik okumaların etkileri üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümde, tez sonuçlan ve konu hakkındaki düşünceler tartışılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Eleştiri; Mimarlık eleştirisi; Mimarlık eleştirisi araçları; Mimarlık eleştirisinde öz