Çok girişli çok çıkışlı - OFDM(A) sistemlerde Alamouti kodlaması ve başarım analizleri - Karaca, Hasan Onur (My University, 2011)
Bu çalışmada çok girişli çok çıkışlı (MIMO) uzay zaman çeşitliliği, alternatif anten kombinasyonlarında elde edilerek, hızlı Fourier dönüşümü (FFT) ve ayrık kosinüs dönüşümü (DCT) baz alınarak yapılan dikgen frekans bölüşümlü çoğulamalı erişim (OFDM(A)) ile işaret gürültü oranına karşın bit hata oranı benzetimleri yapılmıştır. Vericide birden fazla anten kullanan sistemlerde sonuçlar Alamouti kodlaması kullanılarak elde edilmiştir. Vericide tek anten kullanan sistemlerde ise herhangi bir kodlama yapılmamış ancak alıcıda birden fazla anten bulunan durumda en büyük oranlı birleştirme (MRRC) tekniği kullanılmıştır. Her iki durumda da haberleşme kanalından gönderilen işarete Rayleigh sönümlemesi ve toplamsal beyaz Gauss gürültüsü etki ettiği düşünülmüştür.Daha sonra MIMO sistemin bit hata oranını düşürmek amacıyla vericide OFDM(A) işaretine dönüşsel önek uygulaması yapılmıştır. Alıcıda ise sönümlemeli kanalının kestirilmesi ortalama ve doğrusal aradeğerleme algoritması ile ele alınmıştır. Ayrıca OFDM(A) ve DCT kullanılarak elde edilen sonuçlar çeşitli faz kaydırmalı anahtarlama teknikleri ile tekrarlanmış ve karşılaştırılmıştır. DCT tabanlı yapılan OFDM(A) sisteminin bir alıcı dört verici anten kombinasyonu kullanıldığında en yüksek başarımlı sonuçlar ürettiği gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Çok girişliçok çıkışlı haberleşme sistemi; Dikgen frekans bölmeli çoğullama; Kanal parametreleri