Azerbaycan ve Gürcistan'da yaşanan demokratikleşmenin yapısal sorunları - Doğan, Mehmet Aras (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı son dönemde eski Sovyet coğrafyasında yaşanan sivil devrimlerin, kökenini araştırıp, yaşanan bu olayların da aslında bir çeşit demokratikleşme dalgası olduğunun gösterilmesidir. Bilindiği üzere 2000'li yılların başında Gürcistan ve hemen arkasından Ukrayna'da yaşanan devrimler ile alışılmışın dışında kan dökülmeden iktidarlar değişmiştir. Ancak değişen iktidarlar hep Batı yanlıları olmuştur. Öncelikle halkın sokağa inmesi ve ardından seçimlere itirazıyla başlayan bu hareketler, seçimlerin Batı yanlılarınca kazanılmasıyla son bulmaktadır. Yalnız unutulmaması gereken başka bir örnek de Azerbaycan'dır. Azerbaycan'da da komşusu Gürcistan'ın yaşadığı tarzda bir devrim öngörülmekteydi. Fakat beklentiler boşa çıkmıştır. Beklenen devrim olmamıştır. Buradan anlaşılan şudur ki; artık Batılı güçler kendi saflarına çekmek istedikleri ülkeleri sivil devrimler ile saflarına almaktadır. Azerbaycan gibi iktidarın Batı ile sorun yaşamayan ülkeler de ise bu tarz çalışmalara gerek kalmamaktadır. Başka bir deyişle önceden Sovyet sisteminde "Planlı Ekonomi" yaşayan bu ülkeler artık başta ABD, George Soros ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları (STK) önderliğindeki Batılı güçlerce "Planlı Demokrasi"yi yaşamaya mecbur bırakılmaktadırlar.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008
Keywords: Demokrasinin anlamı; Petrol ve doğalgazın önemi; Hazar'ın petrol ve doğalgaz potansiyeli