İnsan serumlarından kontrol serumu elde edilmesi ve sitabilitesinin incelenmesi - Karavelioğlu, Hatun (My University, 1998)
Bu çalışmada, insan kaynaklı kontrol serumları (kadınlara ait serum HSC olarak isimlendirildi ve kadın-erkek karışık serum HC olarak isimlendirildi) dondurarak kurutulmuş olarak hazırlanmıştır. 10 tane farklı reaktifin konsantrasyonlarının zamana karşı değişimi incelenmiştir. İncelenen reaktifler sırası ile, albumin, glikoz, kalsiyum, kolesterol, toplam protein, trigliserid, üre, alkalen fosfataz, GOT ve GPT'dir. Gerek kadınlara ait gerekse kadın- erkek karışık serumlardan hazırlanan kontrol serumları, normal değerli hasta serumlarından hazırlanmıştır. Deneyler esnasında, dondurarak kurutulmuş haldeki kontrol serumlarının 5 ay kadar bir süre için stabil oldukları tespit edilmiştir. Çözündükten sonra ise, kontrol serumlarının sadece bir kez dondurmak şartıyla -18 ±2 °C'de 1 ay, 6±2 °C'de 24 saat ve 20+2 °C*de 4 saat stabil oldukları bulunmuştur. Bu elde edilen sonuçlar, dondurarak kurutulmuş halde hazırlanan kontrol serumlarının, yukarıda bahsedilen çeşitli reaktiflerin konsantrasyonlarının belirlenmesi için uygun olduğunu göstermiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Kontrol serumu; Piyasa serumu; Merck diasis sclavo ve pointe scientific serum