Yumuşak ve mekanik sızdırmazlık elemanlarının incelenmesi, karşılaştırılması ve öneriler - Keleşoğlu, Bülent (My University, 2001)
Sızdırmazlık, sanayide sürekli çalışan pompa, kompresör, karıştırıcı gibi sistemlerde karşılaşılan en büyük problemlerden biridir ve zor şartlar altında çalışan bu makinelere proses sırasında duyulan ihtiyaç nedeniyle kesintisiz çalışmalarını sağlamak amacıyla basit sızdırmazlık elemanları yerine yüksek sızdırmazlık performansına sahip mekanik sızdırmazlık elemanları kullanılmaya başlanmıştır. Makine sanayindeki gelişme de daha güvenilir mekanik salmastraların kullanılmasını mümkün kılmıştır. Özellikle pompa ve kompresör gibi sanayide çok kullanılan makinelere olan talebin artması ve kullanımlarının zamanla yaygınlaşmasıyla salmastraların önemi daha da anlaşılmış, bu makinelerin üretim sırasında arıza yapmadan sürekli çalışma gerekliliği üretim kaybının olmaması ve işletmenin durmaması için hayati bir önem kazanmıştır. Yumuşak salmastralar sürekli bakıma ihtiyaç göstermeleri ve sık sık değiştirilmeye ihtiyaç duymaları sebebiyle bu ihtiyacı karşılayamamışlardır. Bu çalışmada proseslerde yaygın olarak kullanılmaya başlanan mekanik salmastraların sınıflandırmaları, çalışma prensibi, kullanım yerleri, parçalarının malzeme özellikleri ve görevleri detaylı olarak anlatılmış ve çeşitli mekanik salmastra uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir. Halen yaygın olarak kullanılmakta olan yumuşak salmastraların yapısı, kullanılan malzemeler, özellikleri hakkında bilgi verilmiş ve mekanik salmastralara göre kullanım açısından karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca ekonomik yönden de yumuşak ve mekanik salmastralar karşılaştırılarak mekanik salmastraların daha uygun bir seçim olduğu sonucuna varılmıştır. Mekanik salmastraların performansına etki eden faktörler, çalışma şartları başlığı altında anlatılmış ve salmastraların güvenilirliğinin artırılması gerektiği üzerinde durulmuş bunun için de ilk olarak salmastralar için özel bir standardın gerekliliği anlatılmıştır. Ayrıca mekanik salmastralarda ömrü artırmak ve sızdırmayı azaltmak doğrudan yüzey malzemesi seçimiyle ilgili olduğundan salmastra seçimi yapılırken bu işin uzmanlarına danışılması gerekliliği belirtilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Sızdırmazlık elemanları; Sızdırmazlık performansı ve çalışma şartları; Sızdırmazlık elemanlarının ömrü; Mekanik sızdırmazlık elemanları; Mekanik salmastra tipleri