Triazin esaslı yapılar: Yeni sıvı kristallerin sentazi, karakterizasyonu ve sıvı kristal özelliklerinin i̇ncelenmesi - Akkurt, Nihat (My University, 2020)
Bu tez çalışmasına çıkış maddesi olarak kullanılan triazinin sıvı kristal, tarım ilaçları, inhibitör, antitümör ve alev geciktirtici olarak geniş uygulama alanları mevcuttur. Bu tez çalışması diğer alanlara kıyasla daha az araştırılmış olan triazin esaslı makromoleküllerin ve bunların organik tuzlarının hazırlanması ve sıvı kristal özelliklerinin incelenmesini içermektedir. Çalışma kapsamında sentezlenen triazin esaslı moleküller 4 seriden oluşmaktadır. Birinci seride triazin halkasına asetilenik köprülerle bağlı kiral ve akiral alkoksi grupları içeren triazin merkezli yan gruplar içermektedir. Merkezdeki triazin yerine benzenin kullanıldığı yapılar ise ikinci seriyi oluşturmaktadır. Üçüncü seride merkezde mono fenoksi substitüye edilmiş triazin halkasına asetilenik köprülerle bağlı kiral ve akiral alkoksi grupları içeren triazin merkezli iki adet yan grup bağlıdır. Dördüncü seride merkezde triazin halkasına bağlanmış kiral ve/veya akiral alkoksi zincirler ve 4-n-alkoksi benzoat bağlıdır. Şekil 1. Bu çalışmada sentezlenen triazin esaslı yapılar Bu çalışmada 2,4,6-trikloro-1,3,5-triazin (TCT) çıkış maddesinden başlayarak sentezlenen 2,4-bis(alkoksi)-6-etinil-1,3,5-triazin molekülleri ara ürün olarak kullanıldı. Hedeflenen triazin esaslı makromoleküller sonigashira/negishi yöntemiyle sentezlendi. Sentezlenen makromoleküler yapıların sıvı kristal özellik gösteren 4-dodesiloksibenzoik asit ile eşmolar karışımları sonucu organik tuzlar elde edildi. Sentezlenen triazin esaslı makromoleküller ve organik tuzlar, 1H NMR, 13C NMR, Kütle spektroskopisi ve FT-IR gibi spektroskopik yöntemlerle karakterize edildi. Organik tuzun sıvı kristal özellikleri polarizasyon optik mikroskobu (POM) ve diferansiyel tarama kalorimetre (DSC) analizleri ile araştırılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Triazin; Sıvı kristaller; Hidrojen bağı; Sonigashira bağlanması; Negishi bağlanması; Yıldız şekilli triazin