Cheng çevriminde yanma odasına püskürtülen su buharı miktarının çevrim net gücüne ve verimine etkisinin incelenmesi - Akdeniz, Semra (My University, 2010)
Gaz akışkanlı güç çevrimlerinin performansları kompresör ve türbin güçleriyle doğru orantılıdır. Dolayısıyla performansı arttırmak için kompresör gücünü azaltırken, türbin gücünü arttırmak gerekmektedir. Türbin gücü ise yanma odasına su buharı enjeksiyonu yapılarak arttırılabilir.Bu çalışmada, egzos gazlarının ısısından yararlanılarak yanma odasına buharın püskürtüldüğü gaz türbini çevrimi olan Cheng Çevriminin performansı incelenmiştir. Çevrimin basınç oranı, türbin giriş sıcaklığı ve püskürtülen yakıt miktarları gibi parametrelerin, örnek Cheng Çevriminin ısıl verimi ve net gücü üzerine etkileri analiz edilmiştir. Artan buhar püskürtme miktarlarında ısıl verim ve net güç değerlerinde iyileşmeler görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Cheng çevrimi; Buhar enjeksiyonu; Gaz türbini; Performans; Verim; Performans iyileştirme