Paslanmaz çelik sacların perin çekilmesinde işlem karekteristikleri - Şahin, İbrahim (My University, 1994)
Paslanmaz çelikler, martenzitik paslanmaz çelik, ferritik paslanmaz çelik ve östenitik paslanmaz çelik olmak üzere Qç kategoride sınıflandırılabilir. Bu malzemelerin kristal yapıları birbirlerinden faklıdır. örneğin, östenitik paslanmaz çelik kübik yüzey merkezli (KYM), ferritik paslanmaz çelik ise kübik hacim merkezli (KHM) 'dir. Genel olarak, paslanmaz çeliğin kalitesi, magnetik özellikleriyle değerlendirilmektedir. Buna göre östenitik paslanmaz çeliğin kalitesinin, ferritik paslanmaz çeliğinkinden daha iyi olduğuna inanılmaktadır, çünkü östenitik paslanmaz çelik magnetik değildir. Fakat gerçekte, magnetik- ferri tik paslanmaz çeliğin çekme kabiliyeti, çoğu zaman östenitik paslanmaz çeliğinkinden daha iyidir. Basma ile şekillendirme, çekme ve uzatma ile şekillendirmeden oluşmaktadır. Bu nedenle paslanmaz çelik sacların basma ile şekillendirilmesinde, uzatma ile şekillendirme ve derin çekmenin sebep olduğu metalografik etkenlerin iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu tezde, paslanmaz çeliklerin derin çekilmesinin kontrolündeki, işlem karakteristikleri tartışılmaktadır. Son bölümde, paslanmaz çelik sacların şekillendirilebilirliğine sac kalınlığı ve yağlamanın etkileri Erichsen Çökertme Testi yardımı ile saptanmıştır. Bu kriterler kullanılarak çeşitli paslanmaz çelik sacların kıyaslaması yapılmıştır. istanbul, 1994 ibrahim ŞAHİN ftakina Mühendisi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Derin çekme; Paslanmaz çelikler; Paslanmaz çelik sacların çekme kabiliyeti; İşlem karakteristikleri