Güç kalitesi ve Güç kalitesi kontrolörleri - Pehlivantürk, Engin (My University, 2004)
Araştırma konusunun tam olarak anlaşılabilmesi için elektrik enerjisinde kalite ve bu kaliteyi bozan etkenler tanımlanmıştır. Sabit ve güç elektroniği elemanları ile sistem ihtiyacına göre devreye alman AC kapasitör ve reaktörler klasik manada kompanzasyonun temel bileşenleri idi. Teknolojinin gelişimi ile sanayide kompleks prosedürlerin ve sistemlerin kullanımı artmıştır, bunun neticesinde ise klasik manada kompanzasyon yetersiz kalmaya başlamıştır. Sistemlerin geçici ve kararlı hal çözümlerinde yüksek teknoloji ürünleri kullanılarak geliştirilen FACTS elemanlarının kullanımı şarttır. Bu tezde STATCOM, SSSC(DVR), UPFC gibi kontrolörler açıklanarak FACTS in önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca bu FACTS bileşenlerinin ana devre ve bağlantı şekli verilerek temel işletim prensipleri açıklanmıştır. Araştırmanın son bölümünde STATCOM ve SVC, STATCOM ve DVR, TCSC ve SSSC arasında karşılaştırmalar yapılmış ve FACTS kontrolörlerinin birbirinden üstün yanlan maddeler halinde özetlenmiştir. Anahtar kelimeler: Güç Kalitesi, VSC, STATCOM, SSSC, UPFC.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Elektrik enerjisinde kalite; Güç Kalite problemleri; Güç akış kontrolünün temelleri