Proje yönetimi ve planlaması - Deniz, Yasemin (My University, 2000)
Günümüzde gelişen yönetim ve organizasyon anlayışı ile birlikte, firmalar sistemlerle yönetimden yalın organizasyona ve projelerle yönetime yönelmektedirler. Bundan dolayı proje yönetimi ve planlaması kavramı gün geçtikçe değer kazanmaktadır. Bu çalışmada, yönetim ve organizasyonun temel taşlarından olan proje yönetimi ve planlaması ile proje safhaları ve prosesleri incelenmiştir. Birinci bölümde bilimsel proje ve proje yönetimi yaklaşımları incelenmiş ve proje yönetiminin diğer yönetim şekilleri arasındaki bağlantı ortaya konmuştur. Ayrıca proje ve proje yönetimi kavramlarının özellikleri ve proje yönetiminin temel işlevleri anlatılmıştır. İkinci bölümde proje yönetimi safhaları ve projenin vazgeçilmez unsurları olan proje yaşam eğrisi, proje sahibi ve proje organizasyon yapıları incelenmiştir. Proje başarısında önemli faktör olan projelerin tanımlama, planlama, uygulama, kontrol ve sona erme prosesleri ayrıntılarıyla incelenmiş ve projelerde organizasyonel yapmm önemine değinilmiştir. Üçüncü bölümde proje yönetim prosesleri olan proje entegrasyon, alan, maliyet, zaman, kalite, insan kaynakları, iletişim, risk ve tedarik yönetimleri incelenmiştir. Her bir prosesin alt bölümleri bir sistem anlayışıyla analiz edilerek, proseslerin girdileri, araç ve teknikleri ile çıktıları sunulmuştur. Dördüncü bölümde ise proje yönetiminde başarıyı belirleyen faktörler ile Türkiye'de proje yönetiminin durumu incelenmiştir. Projelerdeki başarı faktörleri ve Türkiye'de proje yönetiminin durumunu öğrenmek amacıyla, 1999'da yapılmış bir anketin sonuçları irdelenerek, projeleri başarıya götüren hususlar incelenmiştir. Son bölümde ise incelemesi yapılan proje yönetim teknikleri ve proseslerinin şirketlerde uygulanabilirliğini göstermek amacıyla bir ERP paket programının, bir imalat firmasına uyarlaması projesi incelenmiştir. Proje esnasında yaşanan sorunlar sebepleriyle anlatılmış ve bu sorunların çözümü için alınan kararlar ve yapılan işler sunulmuştur. Projelerin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için öncelikli olarak ayrıntılı bir planlama, iyi bir uygulama ve kontrol mekanizması kadar, sözü edilen yönetim proseslerinin de etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden de proje yönetim prosesleri gün geçtikçe değer kazanmaktadır. Bu gelişmeler, firmaları proje yönetimi anlayışından projelerle yönetim anlayışına yönlendirmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Proje yönetimi; Proje yönetimi safhaları bilgi alanları