Turizm mimarlığının yarattığı çevresel etkilerin değerlendirilmesi için bir yöntem - Öztürk, Sever Funda (My University, 1997)
Turizm yapılaşmasının oluşturduğu olumsuz çevresel etkileri önlemek için yapılaşma sürecinde kullanılacak bir yöntem oluşturmak bu tezin amacıdır. Geliştirilen yöntem ile aşağıdaki ah amaçlara ulaşıldı. Bunlar:. Turizm yapılaşmasında arsa kullanım planlamasının önemini vurgulamak,. Turizm yapılaşmasının varış noktalarında oluşturduğu olumsuz çevresel etkileri önlemek açısından, arsa kullanım planlamasını geliştirmek,. Turizm yapılaşmasının olumsuz çevresel etkilerini analiz edebilmek için turizm yapılaşmasının olumsuz etkilediği çevresel elemanlar ve elemanlar arası ilişkiler ile varış noktasının niteliğini oluşturan öğeler arasında ilişki kurmak,. Turizm yapılaşmasının varış noktalarında olumsuz etkilediği çevresel elemanlar ve elamanlar arası ilişkilerini bir sistem altında sınıflandırmak,. Varış noktasında planlanan ve tasarlanan turizm yapılaşmasının oluşturabileceği etkileri planlama sırasında belirlenmesine katkı sağlamak ve. Plancı ve tasarımcının turizm yapılaşmasının olumsuz etkilerini önlemek için araştırmalar yapmasına yol açmaktır. Birinci bölümde, tez çalışmasının konu alam ve kapsamı tanımlanmıştır. ikinci bölümde, tezin çalışma alam turizm mimarlığı, turizm yerleşmesi ve arsa kullanım planlaması ile mimari görüş açısından ilişkilendirilerek açıklanmıştır. Yöntemde kullanılacak olan ve geliştirilen arsa kullanım planlama sistemi grafik bir anlatım ile sunulmuştur. Üçüncü bölümde, turizm yapılaşmasının turizm yerleşmelerinde olumsuz etkilediği çevresel elemanlar ve elemanlar arası ilişkiler bir sistem akında sınıflandırılmıştır. Dördüncü bölümde, yöntemin gerektirdiği çalışmayı yapmak için gerekli olan liste üretilmiştir. Liste aşağıdaki yöntem ile oluşturulmuştur.. Fiziksel ve sosyal çevre sürdürülebilir turizm tanımları ile ilişkilendirilerek ilke düzeyinde olması gerek nitelikleri tanımlanmıştır.. Çevresel elemanların turizm yapılaşması ile olan ilişkileri incelenmiştir ve bu yapılaşmanın çevresel elemanları olumsuz etkilediği durumlar yayınlar aracılığı ile ortaya konmuştur.. Turizm yapılaşmasının etkilediği olumsuz çevresel elemanların durumu bir örnek olarak Uzungöl'de yapılan araştırma sonuçlan ile tartışılmıştır.. Turizm yapılaşmasında varış noktasının çevresel elemanlarını olumsuz etkilerden korumak için yapılması önerilen araştırmalar belirlenmiştir. Beşinci bölümde,turizm yapılaşmasının oluşturduğu olumsuz çevresel etkileri önlemek için bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntem yardımı ile,. turizm yapılaşmasının yarattığı olumsuz çevresel etkilerin önlenmesi,. turizm yerleşmelerinde turizm yapılaşmasının çevresel etkilerinin arsa kullanım planlama yapısı içinde dikkate alınması ile çevresel sorunlar oluşturan kararların tekrarlanmaması,. turizm yapılaşmasının varış noktalarında olumsuz etkilediği çevresel elemanlar ve elemanlar arası ilişkilerin bir sistem altında sınıflandırılması ve kurulacak olan veri tabanına bu sistemin yansıması,. var olan ve farkı yaratan çevresel kaynakların turizm yapılaşması tarafından tüketilmemesi ve gelecek nesillere aktarılması sağlanacaktır. Altıncı bölümde, çalışmanın sonuçları tartışılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Turizm mimarlığı; Uzungöl; Sürdürülebilir turizm