İletişim teknolojisi: Mimarlık etkileşimi ve akıllı evler - Mersinoğlu, Hande (My University, 2002)
İçinde yaşadığımız çağ, bilim ve teknolojide çok önemli gelişimlerin olduğu bir dönemdir. Özellikle son elli yıldır iletişim teknolojilerinde gözlenen gelişim, son yıllarda çok önemli bir yere gelmiş, internet sayesinde iletişimde varılmak istenen noktaya varılmış, dünya üzerinde yazışarak, sesli ve görüntülü olarak iletişim kuramayacağımız mesafe kalmamıştır. Bilgisayarlar yaşantımızın her alanına girmiştir. Bu yeni sistemler ve iletişim araçlarının hayatımıza girmesiyle yaşantımızda ve mekanlarda gerçekleştirdiğimiz fonksiyonlarda ciddi değişimler meydana gelmiştir. Mimarlığı birçok alanda etkileyen bu gelişimler sonucu ortaya çıkan, kullanıcıların yeni ihtiyaçlarına ve fonksiyonlarına cevap verebilecek nitelikte ileri teknoloji sistemleri ile entegre olmuş mekanları kapsayan "Akıllı Konut" kavramı bu tez kapsamının ana bölümünü oluşturmaktadır. Tez, aşağıda verilen dört bölümden oluşmaktadır, Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı, yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, öncelikle iletişim kavramı, iletişim teknolojilerinin ilk çağlardan itibaren gelişim süreci ve günümüzde ulaştığı son durum araştırılmıştır. Bu bölümde ayrıca, iletişim- mimarlık etkileşiminden bahsedilmiş, iletişim teknolojileri-mimarlık etkileşimi konusu da 20.yüzyılın öncesi ve sonrası olmak üzere, iki bölümde incelenmiştir. Üçüncü bölümde, "Akıllı Bina" kavramının taşıdığı anlamlar incelenmiş, akıllı binaların kontrol sistemleri, günümüzdeki durumları, bu kavramın hayatımıza getirdiği negatif ve pozitif yönler irdelenmiştir. Tezin ana kısmını oluşturan, "Akıllı Konut"lar, teknolojilerdeki gelişmelerin konut yapışma getirdiği yenilikler açısından incelenmiş ayrıca yurtiçi ve yurt dışından çeşitli akıllı konut örnekleri araştırılmış ve bunlar karşılaştırılarak değerlendirilmişlerdir. Son olarak, teknolojideki bu gelişmelerin mekan ve tasarım sürecine etkileri incelenmiştir. Son bölümde, tezin tüm bölümlerinden çıkarılan sonuçlar değerlendirilmiş ve baza öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: İletişim teknolojileri; Akıllı evler