Sıvı kristal kompozitlerin dielektrik özellikleri - Erdoğan, Müge (My University, 2021)
Bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci kısımda Smektik A mesofaz gösteren LC1 sıvı kristalinin, ikinci kısımda ise 5CB+%1 LC2 sıvı kristal kompozit malzemenin dielektrik parametreleri empedans spektroskobisi tekniğiyle incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde LC1 sıvı kristalinin sahip olduğu bütün faz geçişlerini içeren uygun sıcaklık değerlerindeki dielektrik analizleri yapılmıştır. Dielektrik analizleri, frekansa ve sıcaklığa bağlı olarak ölçümler sayesinde belirlenen bu sıvı kristalin dielektrik sabitinin reel ve sanal kısımlarının analizleri, dielektrik rahatlama, Cole-Cole eğrilerinin analizleri yapılmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise 5CB+%1 LC2 sıvı kristal kompozit malzemenin dielektrik parametreleri uygulanan farklı gerilimlerde belirlenmiş, 5CB sıvı kristalinin dielektrik parametreleri ile kıyaslanmıştır. Tüm bu analiz sonuçları ve ölçüm sonuçları sayesinde ortaya çıkan yöntem sıvı kristale ve kompozite ait faz geçişlerinin tespitinin yapılmasında farklı bir seçenek aynı zamanda da diğer yöntemlere ek bir dayanak olacaktır. Bunun yanı sıra, çalışma sırasında kullanılan sıvı kristal bileşikler uygulanan karakterizasyon sayesinde pek çok yönden analiz edilmiştir. Bu çalışma akademik bilgilerin literatüre katılmasına yardımcı olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Sıvı kristal; Smektik A; DSC; PM; Dielektrik