Sirkülasyon pompalarının enerji tasarrufu ve ekonomikliğinin incelenmesi - Sayılgan, Harun Serdar (My University, 1995)
Son yıllarda orantısız artan enerji maliyetleri, tüketicilerin elindeki sistemlerin işletme maliyetlerini azaltmak için bir çaba içerisine girmelerine yol açmıştır. Performansta çok az veya hiç azalma olmamasına rağmen güç tüketimi iki katma çıkmıştır. Bununla beraber, pompalar genelde sistemin mümkün olan maksimum ihtiyacına karşılık gelecek kapasitede dizayn edilmiştir. Pratikte ise cihaz, kısmi yük veya hafif yük aranda çalışmaktadır. Isıtma sistemlerindeki sirkülasyon pompalan, işletmede kaldıkları zaman aralığında (ortalama yılda 5300 ~ 5500 saat) sekonder enerji tüketiminin irdelenmesi ve sistem şartlarının değişken olduğu yerde bir anahtar olması nedeniyle önrmlidir. Yukarıdaki nedenlerden dolayı enerji tasarrufu sağlayabilmek için bazı yöntemler denenmiştir. Bu araştırma yazısında hız kontrolü ve otomatik pompa kontrolu,yani, zaman ayarlı (t) açma/kapama, max/min kontrolü, gidiş sıcaklığı duyarlı kontrol (+T), dönüş sıcaklığı duyarlı kontrol (-T), fark sıcaklığı duyarlı kontrol (AT) ve fark basma duyarlı kontrol (AP) yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Kısaca, yukarıdaki yöntemlerin tümünü yada bazısını kullanarak, ciddi şekilde enerji tasarrufu sağlayabileceği irdelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Sirkülasyon pompaları; Pompaların çalışma prensibi; Pompa seçim kriterleri; Pompalarda güç kontrol