Tekstil atıksularının anaerobik arıtılabilirliğinin incelenmesi - Şapçı, Zehra (My University, 2002)
Bu çalışmada, anaerobik şartlar sağlanarak yapılan laboratuar ölçekli üç reaktör kullanılmıştır. Reaktörlerde mezofîlik granüller bakteriler kullanılmıştır. Farklı iki tip tekstil atıksuyuna, karışması muhtemel evsel atıksu oranlarıyla arıtılabilirliği incelenmiştir. Ayrıca; evsel atıksu içeren tekstil atıksularının arıtımında ko-substrat ilavesinin etkisi araştırılmıştır. Birinci bölümde, ülkemiz için tekstil endüstrisini önemi ve çalışmanın amacı kısaca açıklanmıştır. İkinci bölümde, biyolojik arıtmanın özellikleri ve anaerobik arıtım anlatmaktadır. Anaerobik arıtmanın mukayesesi, mikrobiyolojisi, biyokimyası ve biyokimyasal reaksiyon parametreleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, anaerobik reaktör tipleri ve serum şişeleri kullanılarak yapılan anaerobik reaktörler açıklanmıştır. Deney düzeneğinde serum şişeleri kullanılarak benzetilmeye çalışılan YAHÇR hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, Türkiye'de tekstil endüstrisi, tekstil endüstrisinin kategorileri ve altkategorileri ile, yapılan arıtılabilirlik çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde, KOİ bileşenleri ve bileşenlerin bulunma yöntemleri kısaca anlatılmıştır. Çalışmada uygulanacak olan inert KOİ bileşeni açıklanmıştır. Altıncı bölümde, deneysel çalışmada incelenen konular, deneysel çalışma düzenekleri hem anaerobik arıtım için kullanılan, hem de KOİ bileşenlerini hesaplamak için kullanılan reaktörler şekil ve resimlerle izah edilmiştir. Reaktörlerin devreye alınmasında ve çalıştırılmasında izlenen parametreler ile yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Yedinci bölümde, devreye alma döneminde kullanılan atıksuyu meydana getiren tesis ile çalışmada arıtılabilirlikleri incelenen iki farklı tipteki atıksuyu oluşturan tesisin özellikleri hakkında bilgi kısaca verilmiştir. Sekizinci bölümde, Farklı iki karakterdeki tekstil atıksuyuna karışması muhtemel evsel oranlarla arıtılabilirlikleri incelenmiştir. Ayrıca iki farklı ko-substrat ilavesi ile arıtılabilirliğin mukayesesi yapılmıştır. Anaerobik arıtılabilirliğin belirlenmesi için ölçülen KOİ parametresi çalışılan her bir atıksu için karşılaştırmalı olarak ve tek tek izah edilmiştir. Alkalinite - pH ilişkisi ve KOİ giderme yüzdesi- UYA oranı arasındaki ilişkileri araştırılmıştır. Hidrolik bekletme süresi olarak seçilen 4.5 ve 9 günlük sürelerin arıtma verimi üzerine etkisi incelenmiştir. Tekstil ve evsel atıksulara ait KOİ bileşenlerinin oranlan ölçülmüştür. Dokuzuncu bölümde ise çalışmalardan elde edilen sonuçlar maddeler halinde sıralanarak kısaca açıklanmıştır. Çalışmaya temel olan deney sonuçlan bir ek halinde en son kısma ilave edilmiştir. Anahtar kelimeler: tekstil atıksuyu, evsel atıksu, KOÎ bileşenleri, HBS
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Tekstil atıksuları; biyolojik arıtma; anaerobik reaktör; tekstil endüstrisi