Örgütsel stres kaynakları ve iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi ve sağlık sektöründe bir uygulama - Tanşu, Melek (My University, 2009)
Bu tezin amacı, örgütsel stres kaynakları ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemektir.Tezde, stres ile ilgili tanımlar, stresin aşamaları, belirtileri, kaynakları ve esas araştırma konusu doğrultusunda örgütsel stres kaynakları, bireysel ve örgütsel yaşamda stresin sonuçları ve stresle baş etme yöntemleri ele alınırken, iş tatmininin tanımı, kuramları, önemi, iş tatminini etkileyen faktörler, iş tatminsizliği ve sonuçları da ayrıntılı şekilde incelenmiştir.Araştırmanın amacı doğrultusunda sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir kamu hastanesinde uygulama yapılmıştır. Örneklem grubunu 502 hastane çalışanı oluşturmaktadır. Kişilere örgütsel stres ve iş tatmini ile ilgili anket formu uygulanmıştır. Ede edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmanın amacına yönelik önceden oluşturulmuş olan sekiz hipotez, SPSS programının 13.0 versiyonunun içerdiği çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar konuyla bağlantılı bir biçimde yorumlanmıştır.Yapılan ilişki analizlerinde, örgütsel stres ile iş tatmini arasında ters yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Çalışanların örgütsel stres düzeyleri arttıkça, iş tatmin düzeylerinde azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca alt boyutlarda inceleme yapıldığında , örgütsel politikalar ve ücretten kaynaklanan stres ile iş tatmininin ücret ve iş güvencesi boyutu arasında, örgütsel yapıdan kaynaklanan stres ile iş tatmininin yönetim ve terfi boyutu arasında, yapılan işin özelliklerinden kaynaklanan stres ile iş tatmininin işin niteliği boyutu arasında, fiziksel şartlardan kaynaklanan stres ile iş tatmininin çalışma koşulları boyutu arasında da ters yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Demografik bilgiler ile örgütsel stres ve iş tatmini arasında da anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: Örgütsel stres; İş tatmini; Sağlık sektörü