Akifer parametrelerinin belirlenmesinde kullanılan analitik metodlar - Özdemir, Ulaş Öner (My University, 2005)
Yeraltı suyu akım parametrelerini belirlemek, yeraltı suyu potansiyelinin belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Parametreleri belirlemede uygulanan geleneksel ve yenilikçi metotlarla elde edilen iletkenlik (T) ve depolama katsayısı (S) değerleri tezde verilmektedir. Tez çalışmasının birinci bölümünde konunun önemi, amacı, yöntemi ve düzeni hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, akifer ve akifer tipleri konusu kapsamlı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, akifer parametrelerinin temel özellikleri, literatürden incelenerek açıklamaları yapılarak verilmiştir. Dördüncü bölümde, akifer parametrelerinin belirlenmesinde dengeli veya yan dengeli yeraltı suyu akımı kabulüne göre geliştirilmiş metotlar incelenmiştir. Beşinci bölümde, akifer parametrelerinin belirlenmesinde dengesiz yeraltı suyu akımı kabulüne göre geliştirilmiş metotlar incelenmiştir. Altıncı bölümde, İçel'de T.E.K. tarafından yaptırılması düşünülen nükleer enerji santrali için yapılan inceleme ve santralin ihtiyaç duyduğu 501t/sn lik temiz su ihtiyacını karşılayabilmek için Devlet Su İşleri tarafından açılan 22148-B numaralı pompaj kuyusu ve onun etrafında açılan gözlem kuyularının incelemeleri verilmiştir. Yedinci bölümde, arazi verilerine dördüncü ve beşinci bölümlerde verilen metotlar uygulanmıştır. Sekizinci bölümde, uygulanan metotlardan elde edilen sonuçlar ve bu sonuçların ışığı altında yapılan yorumlar verilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Akiferler ve tipleri; Porozite; Theis metodu; Akifer parametreleri; Depolama katsayısı; Pompaj ve gözlem kuyuları