Yeni nesil enjeksiyon makinesinin ve kalıbının geliştirilmesi - Sönmez, Deniz (My University, 2022)
Enjeksiyon kalıplama, plastik parçaların üretiminde yaygın olarak kullanılan bir üretim metodudur. Ancak, daha yüksek boyutsal hassasiyet ve optik performans ile düşük kalıntı gerilmeleri ihtiyacı, bir hibrit üretim metodu olan Sıkıştırmalı Enjeksiyon Kalıplama (ICM) yönteminin ortaya çıkmasına yol açmıştır. ICM yönteminin, düşük enjeksiyon basıncı ve kenetlenme kuvveti, kalıp içi homojen basınç dağılımı gibi avantajları, özellikle optik malzemelerin üretiminde dikkat çekmesini sağlamıştır. Çalışmada, ICM metodunun akış analizi Moldflow yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilerek, proses parametrelerinin parçanın çarpılma değerine olan etkisi incelenmiştir. Ayrıca, simülasyon sonuçları IM ve ICM yöntemlerini karşılaştırmak için kullanılarak, ICM yönteminin, IM'e göre üstünlükleri ortaya çıkarılmıştır. Eriyik sıcaklığı, kalıp sıcaklığı, sıkıştırma basıncı ve sıkıştırma mesafesi gibi proses parametrelerinin kalıplanmış bir Polipropilen parçanın çarpılma davranışı üzerindeki etkileri Taguchi analizi ile araştırılmıştır. Simülasyon ve Taguchi analizi sonuçları ile elde edilen çarpılma değerleri, deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, ICM için, simülasyon ve deneysel çalışmalarından elde edilen çarpılma değeri sonuçlarının, birbirleriyle iyi bir uyumluluk gösterdiği bulunmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022
Keywords: İnce cidarlı polimerik parçalar; Sıkıştırmalı enjeksiyon kalıplama; Taguchi analizi; ANOVA