Çelik uzay kafes sistemlerin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi ve maliyet analizi - Gündüz, Murat Süha (My University, 2002)
Bu çalışmada, mesnetleme şartlan çubuk boylan ve yüklemeler özdeş tutulmaya çalışılarak iki doğrultulu dik (Bl), iki doğrultulu eğik (B2) ve çapraz iki doğrultulu sistemler, 30m, 42m ve 60m metre açıklıklar için SAP 2000 programı kullanılarak parametrik yaklaşımla analiz edilmiştir. Çalışmada amaç, hangi sitemin hangi açıklıklarda daha ekonomik sonuçlar verdiğinin araştırılmasıdır. Tüm sistemlerde mümkün olduğunca pratikte de kullanılacak kesit çeşitleri ve geometrileri kullanılmıştır. Çubuk boylan 6m standart boylarda üretilen borulardan fire vermemek amacıyla 3m seçilmiştir. Bunun için tüm sistemlerde kafes yüksekliği h= 2,121m seçilerek diagonel boylarının da 3m olması sağlanmıştır. Sadece iki doğrultulu çapraz sistemlerde alt başlık çubukları sistemin geometrik özellikleri nedeniyle 4,242m seçilmiştir. İki doğrultulu dik (Bl), iki doğrultulu çapraz (B3) sistemler dış kenarlarında 6m aralıklarla mesnetlenirler. İki doğrultulu eğik sistemlerde üst başlıklar dış kenarlarla 45° açı yaparlar. Bu sebeple çubuk boylan 3 m seçildiğinde üst başlıklar dış kenarları 4,242m ve katlarında keserler. Bu sistemlerde mesnetler, diğer sistemlerle mesnetleme şartlarım özdeş tutulabilmek amacıyla hem alt hem de üst başlıkta şaşırtılarak yerleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Uzay kafes taşıycı düzenler; Taşıycı sistemlerin karşılaştırılması