Kapalı olimpik yüzme havuzlarında iklim koşullarının sağlanması - Dalkılıç, A. Selim (My University, 1999)
Kapalı oîimpik yüzme havuzlarıyla ilgili olan bu tez üç kısımdan oluşmaktadır: Havuzların projelendirimesi, havuz binasının duvarlarının yalıtımı, havuz holünün klimatizasyonu. Projelendirme kısmında yüzme havuzları çeşitli şekillerde sınıflandırılarak tanımları yapılmış, havuzu yerleştirirken aranacak hususlar, havuzların ve makine dairelerinin temel ölçüleri belirlenmiş, havuzlardaki tesisatı oluşturan önemli parçalar tek tek incelenmiş ve seçim kriterleri hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiş, havuz kimyasalları konusu kimya mühendislerinin, havuz ve binasının inşaatı ile ilgili konular inşaat mühendisleri ve mimarların ilgi alanına girdiğinden bu tezde o ve benzeri konular yüzeysel olarak geçilmiş, o konularla ilgili genel bilgiler verilmesi uygun görülmüştür. Yalıtım kısmında, genel olarak yalıtımın önemi vurgulanarak konuya girilmiş, iki farklı yöntemle yüksek bağıl nem sahip bir ha vaiz holünün değişik yapı elemanlarına sahip duvarlarında yoğuşma olup olmayacağı hesaplanmış, grafiklerle gösterilmiş, böylece uygun duvar katmanlarının cinsine ve kalınlığına karar verilebilmiştir. Klimatizasyon kısmında klimanın tanımı, klima cihazları, seçimleri gibi genel konularda okuyucu bilgilendirilmeye çalışılarak konuya girilmiş, on üç farklı şekilde havuz yüzeyinden buharlaşan su miktarı ayrıntılı olarak çeşitli grafikler çizilerek incelenmiş, piyasadaki mühendislerin tecrübeleri sonucu doğru olduğuna kanaat getirdikleri yöntem baz alınarak diğer işlemlere geçilmiş, iki farklı yöntem ile havuz holünün havalandırma ve klimatizasyonun yapılabileceği gösterilmiş, bu yöntemler hakkında bilgiler verilmiş, değişik havuz ebatları, İstanbul ve Ankara ili iklim koşullan ve maliyetleri açısından karşılaştırılmış, hangisinin daha ekonomik olduğu gösterilmiştir. Bu tezde hava kanallarının hesabına ve çizimine girilmemiş, sadece hakkında genel bilgi vermekle yetinilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Yüzme havuzları; Olimpik havuz