Organizasyonlarda kariyer planlaması ve geliştirilmesi - Tuna, Murat (My University, 1996)
Bireyler fizyolojik gereksinmelerini karşıladıktan sonra güvenlik gereksinmelerinin tatminine yönelirler. Daha sonra ise sosyal gereksinmeler ortaya çıkar. Takdir edilme gibi gereksinmelerin tatmininden sonra bireyler en yüksek gereksinim kategorisi olan kendi kendini tamamlama düzeyine yükselirler. İş hayatındaki bireyler, kendi kendini tamamlama güdüsünün etkisi ile mesleki açıdan sürekli ilerlemek ve yükselmek ihtiyacını duyarlar. Bireylerin iş yaşamında sahip olmak isteyecekleri ve duymaktan hoşlandıkları bir sözcük olan kariyer, kişilerin, çalıştıkları iş dallarında tecrübe, bilgi ve yetenek kazanarak bu iş dalının en yüksek kademelerine kadar ulaşmayı ifade etmektedir. Organizasyonlarda kariyer geliştirme işlemi iki açıdan incelenir. Bunlardan birincisi olan kariyer planlama, bireylerin örgüt içindeki yükselmelerinin planlanmasıdır. Kariyer planlama işlemi hem bireysel hem de örgütsel çalışmaların ürünüdür. Bireylerin kendini değerlendirmesi, amaçlarını belirlemesi ve kariyer gelişimini değerlendirmesi bireysel çalışmalar olurken, bireylerin uygun pozisyonlarda görevlendirilmeleri örgütsel çalışmalar olacaktır. Kariyer yönetimi çalışmaları organizasyon tarafından yönetilir ve bireylerin kariyer gelişimine yardımcı olmayı hedefler. Bireylerin performanslarının değerlendirilmesi ve bunun sonucunda eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, kariyer danışmanlığı yapılması bu çalışmalardandır. İzmir Aliağa'da kurulu bir sana}?! kuruluşunun çeşitli bölümlerinde çalışan işgörenlerle bireysel kariyer planlama çerçevesinde yaptığımız vak'a çalışmasında, bireylerin özelliklerini iyi tanıdıkları ve iş hayatındaki değişikliklere ayak uydurabildikleric m sonucuna varılmıştır. Ancak mesleklerine olan bağlılıkları ve buna bağlı olarak bireysel kariyer planlama isteklerinin çok yüksek düzeylerde olmadığı ortaya çıkmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996
Keywords: Kariyer yönetimi sistemi; Kariyer planlama sistemi