Fly-back devre tasarımı ve DC motor kontrolü - Apaydın, Hikmet (My University, 2005)
Gün geçtikçe daha çok uygulama alanı bulan DC - DC dönüştürücüler, anahtarlamalı ve rezonanslı olmak üzere iki genel gruba ayrılır. Sabit frekanslı ve kolay olan darbe genişlik modülasyonu (PWM), yüksek güç yoğunluğu ve hızlı cevap gibi çok sayıda avantaja sahip olan anahtarlamalı dönüştürücülerin tek dezavantajı, güç elemanlarının iletim ve kesime girme işlemlerinin sert anahtarlama (HS) altında gerçekleşmesidir. Bu çalışmada, anahtarlamalı güç kaynaklan genel olarak incelenmiş ve bu gruba giren geri dönüşlü (fly-back) anahtarlamalı güç kaynağına genel yer verilmiştir. Bu çalışma incelendiğinde fly-back devreleri hakkında genel bilgiler ve de istenecek bir durumda bu devrelerin nasıl tasarlanacağı anlatılmıştır. Uygulaması da yapılmış olan bu devrelerin en önemli özelliği tasarımı en kolay olan ve en az eleman kullanılan güç kaynağı olmasıdır. Bunun yanında toprak yalıtımı sağlaması ve anahtarlama transistoru kolektör akımının, transformatörün sarım oranı kadar düşük olması geri dönüşlü AGK'nın avantajları arasındadır. Transformatörün optimum kullanılmaması büyük oluşu ve çıkış gerilimindeki dalgalanmanın yüksek oluşu bu güç kaynağının dezavantajlandır. Yine bu çalışmanın sonunda yapılan uygulama devresi ile DC motorların kontrolüne değinilmiştir. Bu nedenle inceleme içerisinde DC motorların genel yapısı ve de kontrol şekilleri de bulunmaktadır. İnceleme sonucunda uygulama devresinin çıkış gerilimi olan 12V ile çok kolay bir şekilde DC motorun kontrol edildiği görülmüştür. Anahtar kelimeler: DC motor, Anahtarlamalı Güç Kaynakları, Fly-Back güç kaynaklan, Fly-Back devre tasarımı. xii
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: dc motorunun yapısı ve kontrolü; anahtarlmalı güç kaynakları; geri dönüşüm güç kaynakları ve çalışma şekilleri