Santri̇füj fanlarda performans artışı üzerine deneysel ve nümeri̇k çalışma - Özerk, Kağan (My University, 2020)
Bu çalışmada ileri eğimli santrifüj fanın en – boy – yükseklik parametreleri değiştirilmeden debisinin artmasını sağlayacak yöntemler denenmiştir. Analiz sonuçlarını doğrulamak için fanın belirli bir debide oluşturduğu basınç farkı ile analiz sonuçları kıyaslanmıştır ve fan çıkışındaki hız profilleri karşılaştırılmıştır. HAD analizlerin deneysel sonuçlar ile doğrulanmasından sonra geliştirmeler belirlenen ağ özellikleri ve türbülans denklemi ile yapılmıştır. Santrifüj fanda debiye etki eden parametreler belirlendikten sonra literatürde önerilen değerler ile HAD analizler yapılmıştır. Çalışmada fan boyutları artırılmadan basınç farkını 3 katına çıkarabilecek tasarımlar yapılabilmiştir. HAD analiz sonuçlarına göre dizayn iyileştirmesi önerilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: HAD; Santrifüj fan; İleri eğimli kanatlar; Debi artışı