Çeşitli fiber katkılı polimerlerle güçlendirilmiş betonarme kirişlerin sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmesi ve analizi - İnkaya, Nesibe (My University, 2018)
Depremselliğin önemli olduğu Türkiye’de yapı elemanları, yatay yükler altında gerekli ve yeterli performansı gösterebilmeleri açısından, yük taşıma kapasitesinde ve sistem sünekliğinde önemli artışa neden olan lifli polimer (LP) malzeme ile güçlendirilmektedir. Son yıllarda bilimsel literatürde de yapı elemanlarının LP ile güçlendirilmesi konusunda birçok deneysel ve nümerik çalışmaya rastlamak mümkündür. Bu tez çalışmasının başlıca amacı, doğrusal olmayan sonlu eleman yöntemini kullanarak LP ile güçlendirilmiş betonarme kirişlerin, plastik (doğrusal olmayan) analizlerini gerçekleştirmektir. Çalışmada geçmiş araştırmacıların kullandığı yöntemler dikkate alınarak ANSYS programında sonlu elemanlar modelleri oluşturulmuştur. Karbon fiber takviyeli polimer (CFRP) ile yapılan laboratuar deneyi sonuçlarına göre epoksi elemanı matematiksel olarak modellenmiştir. Literatürdeki Pham ve Al-Mahaidi araştırmacılarının modelleri referans alınarak statik yükler altında betonarme kirişler analiz edilmiştir. Çözümlemelerden ve deneysel sonuçlardan elde edilen yük-yer değiştirme eğrileri karşılaştırıldığı takdirde, deneysel ve çözümlemeden bulunan sonuçların tutarlı olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Sonlu elemanlar yöntemi; Betonarme kiriş; Lifli polimer; Polimerle güçlendirme; Sıyrılma testi