1,10-fenantrolin türevi bir Schiff bazı ve geçiş metal komplekslerinin sentezi spektroskopik ve termal analizi - Duman, Hakan (My University, 2007)
Bu çalısmada 1,10-fenantrolin türevi Schiff bazı ligandı ve bu ligandın bazı geçis metal komplekslerini sentezledik. Ligand ve komplekslerin yapılarını araştırdık ve karakterize ettik.lk olarak, 5-amino-1,10-fenantrolinin ile salisilaldehitten 5-salisildenimino-1-10-fenantrolin olarak isimlendirilen Schiff bazı ligandı sentezlendi. Sonra bu ligandın (LH),Ni(II), Cu(I), Co(II), Fe(III) ve Cu(II) ile kompleksleri EtOH ortamında sentezlendi ve sırasıyla % 40, %67, %49, %63, %69 verim değerleriyle elde edildi. Daha sonra bu ligandın ve komplekslerin yapıları elementel analiz, FTIR, 13C NMR, 1HNMR, LC-MS spektrometre, magnetik susseptibilte ve TGA/DSC/DTG ölçümleri ile karakterize edildi. Spektroskopik çalısmalara dayanarak, Co(II) kompleksi için oktahedral, Ni(II) ve Cu(II) kompleksleri için tetrahedral yapı önerildi. Fe(III) ve Cu(I)komplekslerinde ise geometrik yapı bu komplekslerle alakalı magnetik ve spektroskopik verilerle uyum olmadığından açıklanamadı. Son olarak, ligand ve Ni(II), Cu(I), Co(II), Fe(III) ve Cu(II) kompleksleri potansiyometrik olarak incelendi. Ligandın protonasyon sabitleri potansiyo metriktitrasyon metodu ve TITFIT programı kullanılarak hesaplandı. Potansiyometriktetkikler ile LH2+ ligandının protonasyon sabitleri log K1 = 10.99 ve log K2 = 8,00 olarak belirlendi. Ni(II), Cu(I), Co(II), Cu(II) komplekslerinde metalin liganda oranı 1:2olarak bulundu.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: 10-fenantrolin türevi Schiff bazı ligandı; Schiff bazlar; Ligand ve komplekslerin yapıları