Yeni sanayileşen ülkelerde öncelikli sektörlerin büyümedeki rolü - Dinç, Tuna Abdullah (My University, 2004)
Bu çalışmada, yeni sanayileşen ülkelerde öncelikli sektörlerin ekonomik büyüme üzerindeki rolü, teorik ve ampirik temelde ele alınmaktadır. Teorik temelde, ekonomideki bir takım öncelikli sektörlerin, yüksek çalışan başına katma değer düzeyi, yarattıkları teknoloji dışsallıkları ve ekonomideki diğer sektörler ile kurdukları ileri ve geri bağlantılar ile ekonomik büyüme üzerindeki görece yüksek katkıda bulunduklarına ilişkin görüşler incelenmiştir. Ampirik temelde ise, 1980-2000 yılları arasında, Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörünün büyüme üzerindeki rolü incelenerek, sektörün bu anlamda öncelikli bir sektör olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. 1980-2000 döneminin ele alınmasının nedeni, Türkiye'de 80Terden itibaren ihracata yönelik bir sanayileşme stratejisi izlenmeye başlanması, tekstil ve hazır giyim sektörünün de hem imalat sanayi içindeki payının hem de toplam ihracat içindeki payının büyüklüğü ile dönemin önemli bir sektörü olmasıdır. Tekstil ve hazır giyim sektörünün büyüme üzerindeki rolü incelenirken, sektörün öncelikli sektörlerin teoride öne sürülen niteliklerini taşıyıp taşımadığı, dolayısıyla ekonomik büyüme üzerindeki rolünün bu niteliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörünün, teoride öne sürülen anlamda öncelikli bir sektör niteliğini taşımadığı, buna karşın üretiminin imalat sanayi içindeki payının yüksekliği ve sektörün büyüme oranının nispeten tatminkar düzeyde oluşu nedeni ile ekonomik büyüme üzerinde önemli bir rol oynayan önemli bir sektör niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır. Sektörün ihracatının toplam ihracat içindeki yüksek payı ile üretimini iç talep yanında yüksek oranda dış talep için de gerçekleştirmesi, görece tatminkar bir büyüme yapısı göstermesinde etkili olmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Büyüme ve gelişme teorilerinde öncelikli sektörler; Tablolar ve grafikler