İşletmelerde nakit yönetimi - Esenel, Ebru (My University, 1999)
Nakit yönetimi işletmenin karlılığını ve borç ödeme gücünü etkiler. Bu nedenle yöneticiler nakit düzeyini planlamaya, nakit girişlerini hızlandıran ve nakit çıkışlarını yavaşlatan politikaları izlemeye, nakit fazlasını en verimli yatırım alanlarında değerlendirmeye çalışırlar. Etkin bir nakit yönetiminde ilk adım, belirli dönemler itibariyle fon fazla ve eksiğini gösteren nakit bütçesinin hazırlanmasıdır. Tahsilatı hızlandırma, ödemeleri yavaşlatma gerçekçi bir alacak ve stok politikası nakit yönetiminde etkinliği arttırıcı önlemlerdir. Tahsilatı hızlandırma, ödemeleri yavaşlatma, gerçekçi bir alacak ve stok politikası nakit yönetiminde etkinliği arttırıcı önlemlerdir. Bu çalışmada işletmelerde nakit yönetimi konusuna değinilmiştir. Birinci bölümde nakit yönetimine ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur. Nakit tanımı yapılmış, nakit tutma nedenlerine, nakit bulundurma ihtiyacını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde nakit kontrolü, nakit bütçesini hazırlama süreci, nakit akışı ve nakit düzeyi üzerinde durulmuştur. Nakit düzeyini etkileyen faktörler ve güvenli nakit düzeyinin saptanması konulan incelenmiştir. Üçüncü bölümde nakit tahsilatına, ödemelerin nasıl gerçekleştirildiği, optimum nakit tutarının saptanmasında yararlanılan modellere değinilmiştir. Nakit fazlasının nasıl değerlendirildiği, hangi kaynaklara yatırım yapıldığı üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise bu konu ile ilgili uygulama yapılmıştır. Bu çalışmada DHL Worlwide Express 'in nakit yönetimi konusunda yaptığı çalışmalara yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999
Keywords: Nakit yönetiminin kapsamı; Nakit yönetimi karaları