Dikdörtgen delik içeren kompozit şerit-levhaların eğilmesindeki gerilme yığılması problemleri - Mermer Yücel, Alkız (My University, 2003)
Bu çalışmada, dikdörtgen formda delik veya dolgu malzemesi içeren ve kenarlarından basit ve ankastre mesnetle tutturulmuş şerit levhalarda düzlem şekil değiştirme durumundaki gerilme yığılmasına ait sınır değer problemlerinin, elastisite teorisinin kesin denklemleri çerçevesinde formülasyonu yapılmıştır. Daha sonra, dikdörtgen formda delik içeren ve kenarlarından basit mesnetle tutturulmuş öngerilmeli şerit-levhada ek yüklemeden dolayı oluşan gerilme yığılmasına, öngerilmenin etkisine ait ele alınan sınır değer probleminin lineerize edilmiş elastisite teorisinin düzlem şekil değiştirme durumundaki kesin denklemleri ile formülasyonu yapılmıştır.Formülasyonu yapılan problemlerin sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmesi ve sayısal sonuçların alınabilmesi için gerekli bilgisayar program ve algoritmaları oluşturulmuştur.Öngerilmesiz durumda, yapıda bulunan geometrik ve malzeme süreksizliklerinin, ele alınansınır değer problemlerinde, şerit levhadaki gerilme yığılmalarına etkisinin geometrik ve malzeme parametreleri açısından belirlenmesi, öngerilmeli durumda, yapıda bulunan dikdörtgen deliğin, ele alınan sınır koşulu için şerit levhadaki gerilme yığılmalarına etkisinin geometrik, malzeme parametreleri ile öngerilmenin değerinden bağımlılığının belirlenmesine çalışılmıştır.Sonuç olarak elde edilen sayısal veriler mühendislik açısından yorumlanarak grafikler halinde verilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Sonlu elemanlar; Dikdörtgen delik ve dolgu; Gerilme yığılması; Kompozit malzeme; Öngerilme