Genetik algoritma - Çetin, Nurdan (My University, 2002)
Bu tez, Darwin 'in evrim teorisini yani "Doğada en iyi uyum sağlayanın yaşaması, neslim devam ettirmesi" temel alan, optimizasyon problemlerinin çözümlerinde kullanılan Genetik Algoritma'yı ele almıştır. Genetik Algoritma, önerilen çözüm adaylarından çaprazlama ve mutasyon operatörlerini kullanarak, yeni çözümler, yani sürekli iyileşen çözümler üreterek optimum çözüme ulaşmaya çalışır. Genetik Algoritma'nın ele alındığı bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Genetik Algoritma'ya giriş yapılmış, tarihçesi hakkında bilgi verilmiş, uygulama alanlarından ve bir araştırma algoritması (çözüm tekniği) olarak kullanılma nedenlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, öncelikle Genetik Algoritma ana hatlarıyla gözden geçirilmiş ve daha sonra işleyişi ele alınmıştır. İşleyişindeki tüm adımlar, başlangıç popülasyonunun oluşturulması, kodlama, seçme ve genetik operatörler ayrıntılarıyla bulunmaktadır. Bu bölümün son kısmında da Genetik Algoritma parametrelerine (kontrol parametreleri) yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Genetik Algoritma'nın kullanıldığı çalışmalardan genel çerçevede bahsedilmiştir. Bu araştırmaların her biri Genetik Algoritma ve işleyişini ana hatlarıyla ele almışlardır. Son bölümde ise, bir araştırma yöntemi olan G.A.'nın özellikleri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Genetik algoritma; Genetik operatörler; Popülasyon