AISI 304 kalite paslanmaz çeliğinde çökelmenin etkileri - Karaaslan, Ahmet (My University, 1993)
Bu çalışmada AISI 304 paslanmaz çeliği kullanılmıştır. Numuneler 1050°C sıcaklığında 1 saat çözeltiye alınmış ve işlem sonrası ani soğutma yapılmıştır. Çözeltiye alma işleminden sonra, numuneler 450, 550, 650, 750 °C sıcaklıklarında 6'şar saat bekletilerek çökeltme yapılmıştır. Bu işlemlerden sonra ise sertlik ve çentik darbe dayanım değerleri tayin edilmiştir. Çökeltme işleminden sonra sertlik değerlerinde artma, çentik darbe dayanımında ise azalma görülmüştür. Aynı zamanda kaynaklı konstrüksiyonlarda kullanılacak 18-8 çeliği için alternatif malzemelerin neler olabileceği konusunda bir değerlendirme yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Metalurji mühendisliği; Çökelme sertleşmesi