Sektörel lojistik yönetimi sistemlerinde depo tasarım metodolojisi - Tezcan, Işıl (My University, 2007)
Bu tezin amacı, sektörel farklılıkların, lojistik sistemlerde yarattıgı farklılıklar dogrultusundaideal depo tasarımlarında dikkat edilmesi gereken fonksiyonların, tasarım metodolojisi altındaönemine dikkat çekmektir.Üretim maliyetlerinin önemli bir kısmını lojistik süreçlerdeki maliyetler olusturdugundanlojistik operasyonlar firmaların rekabet yetenegini belirlemede hayati bir rol oynamaktadır.Bir depo içerisinde söz konusu olan lojistik maliyetler ise, büyük ölçüde tasarım asamasındabelirlenmektedir.Bir depo tasarımı genel olarak, fonksiyonel bir tanımlamadan yola çıkıp teknik özelliklerboyunca devam ederek ekipman seçimi ve yerlesim planının belirlenmesine kadar süregelenbir prosestir. Bu sürecin her adımda amaca iliskin performans kriterleri (maliyetler,hammadde miktarı, depolama kapasitesi, yanıt süreleri) ile hareket edilmelidir.Bu çalısmada sektörel farklılıkların etki ettigi depo tasarımına iliskin iskelet yapı elealınmıstır. Arastırmada, depo tasarımında veya depo alt sistemlerinde karsılasılan problemleranaliz edilmektedir. Bu çalısma içerisinde lojistik süreçler kapsamında depo yönetimi vedepolama fonksiyonunun önem ve gerekliligi vurgulanmaktadır. Depo karakterizasyonuna,depo tasarımının genel taslagına ve yerlesim planı bazlı detaylı bir depo tasarımınınelemanlarına (malzeme tasıma araçları, raf sistemleri vb.) iliskin baslıklar irdelenmektedir.Ayrıca, tekstil ve gıda depolarında yapılan tasarım uygulaması ile iyilestirme önerileri vedeponun modellenmesine iliskin bir çalısma sunulmaktadır.Anahtar kelimeler: Lojistik, depolama operasyonları, sektörel lojistik sistemler, ideal gıdadepo tasarımı, ideal tekstil depo tasarımı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: LOJİSTİK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ; SEKTÖREL LOJİSTİK SİSTEMLER; LOJİSTİK SİSTEMLERDE DEPOLAMA VE DEPO YÖNETİMİ