Su kaynaklı ısı pompası sisteminin Siirt'de bir uygulamayla incelenmesi - Danış, Ercüment (My University, 2007)
Genel olarak ısı pompalarını, kullandığı ısı kaynaklarına göre isimlendirmekte ve çeşitlendirmekteyiz. Buna göre ısı pompalarını hava kaynaklı, su kaynaklı, toprak kaynaklı, güneş kaynaklı ve kimyasal kaynaklı olarak çeşitlere ayırtmak mümkündür. Tezimizde daha çok su kaynaklı ısı pompalarına yer vereceğiz. Konu ile ilgili olarak ikamet ettiğim bölgenin yakınında bulunan Dicle Üni., Fırat Üni. ve Harran Üni.' ni, ayrıca İstanbul'daki diğer üniversiteleri dolaştım. Çoğu kaynakları taradım ve bu isle iştigal eden öğretim görevlileri ile bizzat görüşmeler yaptım. Dünyadaki diğer uygulamalar için ise ilgili makaleleri temin etme şansım oldu. Su kaynaklı ısı pompaları ile ilgili Siirt il merkezine 60 km uzaklıkta bulunan Kurtalan ilçesine bağlı Saipbeyli Köyü'nde mukim bulunan yapay bir gölette uygulama yaptım. Bu tip ısı pompalarının dizaynı için gerekli bilgilerin bir kısmını Meteoroloji Siirt l Müdürlüğü'nden temin ettim. Diğer gerekli dataları da uygulama yaptığım gölette ölçüm yapmak suretiyle temin ettim. Deney için, bir ısı pompasının dış ünitesi görevini görecek bir serpantin hazırlayıp bunu gölete daldırdım. İçinden ısıtıcı akışkan (su) dolaştırmak suretiyle dolaşan suyun giriş - çıkış sıcaklıklarını, debisini, göletten çekilen ısı miktarını elde ettik. Bu verilerle yıllık, aylık, günlük ve saatlik göletten çekebileceğimiz ısı miktarını, göletin ısıl kapasitesi ile yakın köyde kıs mevsiminde bu göletle kaç konutun ısıtılabileceğini, bunu yapmakla gölet suyu sıcaklığında ne gibi değişiklikler olduğunu (ekolojik etki) ve sistemimizin rantabl olup olmadığını gördük.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Kompakt ısı pompaları; Pinch analizi; Su kaynaklı ısı pompası; Siirt' de ısı pompası uygulaması