Net kuşağının bilgisayar ve TV kullanımı biçimleri üzerinden etkileşimli TV'ye dair tutumları üzerine bir araştırma - Berkman, Mehmet İlker (My University, 2009)
Bilgisayar ortamındaki etkileşimli uygulamaların doğal kullanıcıları olmalarının yanında, yoğun TV izleyicileri de olmaları sebebi ile, etkileşimli TV'yi en erken benimseyenlerin, "Net Kuşağı", olarak adlandırılan kesim olacağı düşünülmektedir.Bu araştırmanın amacı "Net Kuşağı"nın, etkileşimli uygulamalara aşinalığının, etkileşimli TV'ye dair tutumlarını ve kullanım biçimlerini ne yönde etkileyeceğini ortaya koymaktır."Net Kuşağı", tanımına uygun kişilerin katılımcı olarak yer aldığı 5 odak grup oturumu sonucunda, bilgisayar kullanımı ve TV izleme alışkanlıklarına ilişkin bulgular ortaya konmuştur. Bunun yanında, etkileşimli TV için geliştirilmiş bir prototipe ait bir video üzerinden, katılımcıların etkileşimli TV'ye dair görüşleri de derlenmiştir.Bu bulgular, literatürde yer alan etkileşimli TV kullanım olanaklarına dair öneriler ile birlikte ele alınarak, hangi kullanım olanaklarının ne şekilde kullanılacağına dair öngörülerde bulunulmuştur.Çalışma sonucunda, "Net Kuşağı" olarak adlandırılan grubun, etkileşimli TV uygulamalarını erken benimseyen kişiler olacağı doğrulanmıştır.Bununla beraber, bu kuşağın mevcut TV izleme biçimleri ve gerekçelerinin önceki kuşaklardan farklılık göstermediği bulgulanmış olup, buna daynarak etkileşimli TV'nin izleme odaklı bir çokluortam ürünü olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.Net Kuşağı'nın mevcut bilgisayar kullanım biçimlerinde yola çıkarak, etkileşimli TV ortamında ne tür kullanımların görüleceği sorusu araştırıldığında, Video on Demand uygulamaları ve sosyal etkileşim olanaklarının, "Net Kuşağı" tarafından en çok ilgi gösterilen etkileşimli TV uygulamaları olacağı görülmektedir. Ancak TV izlemenin biçimi ve gerekçeleri açısından ele alındığında, etkileşimli TV uygulamalarının bilgisayar ortamındaki uygulamalardan farklılık göstermesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.Etkileşimli TV ortamı için etkileşim ve arayüz tasarımı uygulamaları geliştirecek tasarımcıların, alanla ilgi mevcut standartların yanında, TV'ye özel izleme odaklı bir kullanım biçimini de göz önüne alması önerilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: Etkileşimli TV; TV izleme alışkanlıkları; Yeni nesli TV izleyicileri; Web tabanlı video