Dozaj pompalarının tasarımı - Tezel, Engin (My University, 2005)
Dozaj pompası, proses akışkanı debisini deplasmanını değiştirerek ayarlayabilen pozitif iletimli bir pompadır. Bu çalışmada diyaframlı dozaj pompalarının genel özellikleri incelendi. Buna ek olarak, deplasman ayarım, eksantrik krank sürücüsünün eksantrikliğini değiştirerek yapan bir dozaj pompası mekanik olarak analiz edildi. Sistemin mekanik olarak analizini yapılabilmesi için, ilk önce eksantrik krank sürücüsünün, krank açısına göre hareketini ifade eden kinematik denklemler belirlendi. Dönen ve gidip gelme hareketi yapan kütleler ve bunların sisteme olan atalet etkileri analiz edildi. Mafsallarda meydana gelen kuvvetler krank açısına göre hesaplanıp, kritik bazı parçaların yüklenme koşulları belirlendi. Hesaplanan kuvvetler sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak, kritik bazı parçalara dinamik olarak yüklenip, bir çevrim için gerilme koşullarının değişimi incelendi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Diyaframlı dozaj pompaları; Krank biyel mekanimasının dozaj pompalarında uygulanması