Aspergillus niger'de pullulanaz indüksiyonu ve çeşitli taşıyıcılara immobilizasyonu - Akan, Ayşe (My University, 2011)
Aspergillus niger filamentli bir küf mantarıdır. Endüstride sitrik asit, oksalik asit gibi organik asit eldesinde yaygın olarak kullanılır. Glukozidaz, galaktozidaz ve daha birçok hidrolitik enzim Aspergillus niger'den indüksiyon yoluyla elde edilir. Pullulanaz (pullulan 6-glukanohidrolaz, EC 3.2.1.41) pullulan, amilopektin ve ß-limit dekstrinde, ?-1,6 glikozidik bağlarını hidrolizleyen bir enzimdir. Şeker şuruplarının üretimi için nişasta işleme endüstrisinde diğer amilolitik enzimlerle (?-amilaz, ß-amilaz, glukoamilaz) birlikte kullanılır. Pullulanazın kullanıldığı hidroliz oldukça hızlı olmasından dolayı tercih edilmektedir. İmmobilizasyon enzim teknolojisinin en eski ve en pratik tekniklerinden birisidir. İmmobilizasyon biyolojik olarak aktiviteye sahip maddelerin katalitik aktivitelerini kaybetmeksizin defalarca ve sürekli kullanılması amacıyla çeşitli desteklere yerleştirilmesidir. İmmobilize enzimler, gıda sanayinde, klinikte ve endüstriyel alanda pek çok uygulama alanı bulurlar.Bu çalışmada Aspergillus niger küf mantarı optimum koşullarda inkübe edilerek kısmi olarak saflaştırıldı ve enzime ait optimum pH, sıcaklık değerleri, substrat spesifikliği, % 0,5-2,5 konsantrasyonlarında substrat ile kinetik parametreler Km, Vmax değerleri incelendi. Optimum koşullar belirlendikten sonra enzim uygun taşıyıcılara immobilize edildi ve immobilize enzime ait optimum pH, sıcaklık değerleri, % 0,5-2,5 konsantrasyonlarında substrat ile immobilize enzime ait kinetik parametreler Km, Vmax değerleri incelendi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Aspergillus niger; Endüstriyel önemi olan mikroorganizmalar; Enzim; Aspergillus niger; Pullulanaz; Optimizasyon; İmmobilizasyon