Yeni bir metal - metal oksit - elektrolit diyot eldesi - Şen, Behiye (My University, 2010)
Yarı iletken malzemelerin savunma sistemlerinden, cep telefonlarına, uydu sistemlerinden, bilgisayar teknolojisine kadar pek çok uygulama alanı bulması, yarı iletken teknolojisini günümüzün ve geleceğin en önemli teknolojilerinden biri yapmaktadır. Bu çalışmada, basit bir elektroliz yöntemiyle metalik zirkonyumdan yarı iletken, metal-metal oksit-elektrolit diyot elde edilmiştir. En iyi performansı gösteren diyodun, hangi elektroliz şartlarında elde edildiğinin belirlenebilmesi için yarı iletken diyot, CuSO4 çözeltisinin elektrolizinde kullanılmıştır. CuSO4 çözeltisinin elektrolizi alternatif akım kullanılarak gerçekleştirilmiştir. CuSO4 çözeltisinde elektroliz olan bakır miktarı hesaplanarak en iyi performansı gösteren (en fazla bakırı elektroliz eden) diyodun hangi şartlarda elde edildiği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Maddenin yapısı; Germanyum ve Silisyumun kristal yapısı; Diyot; Yarı iletken diyotların yapısı ve çalışması; Zirkonyum; Elektrolitik bakır kaplama